Deel deze blog

Stressen op het strand

Stressen op het strand

en ik waren vanmorgen op een tropisch eiland met alles erop en eraan; zon, zee, strand en palmbomen Sunglasses. Niet om op het strand te liggen trouwens. We waren er om meer te leren over ons stresssysteem. Daarvoor moesten we naar een eiland. Raar verhaal? Lees dan verder:

Test VR game Stressjam

We zijn natuurlijk niet echt voor een ochtend naar een tropisch eiland afgereisd. De dames en heren van Jamzone hebben namelijk een VR game ontwikkeld waarmee je kunt spelen met je stresssysteem op een tropisch eiland. Wij mochten het een keer beleven dat was een toffe ervaring! In het onderstaande filmpje wordt helder uitgelegd wat het is en hoe de game in elkaar zit:

Stressjam in het kort: het is een VR game die zich afspeelt op een eiland waarbij je als speler de opdracht hebt om verschillende taken te voltooien waarbij je gebruik moet maken van je stress systeem. Bij sommige opdrachten moet je ontspannen en bij andere opdrachten moet je meer focussen / stressen. Hoe verder je in de game komt hoe moeilijker de opdrachten worden doordat er meer afleiding bijkomt of omdat je de ontspanning langer vast moet houden tijdens een opdracht.

Onze ervaring

Foppe mocht eerst oefenen. Hij had de bril al een keer op gehad en de controllers al een keer in de handen gehad dus we konden de uitleg overslaan. Eenmaal aan de slag merkte Foppe dat hij in situaties waarin hij een taak moet uitvoeren goed kan ontspannen. Bijvoorbeeld door op je ademhaling te letten of door aan iets te denken waar je rustig van wordt. Bij taken waarbij je wat meer gestrest en gefocust moet zijn werd het wat lastiger. Hoe zorg je ervoor dat je minder ontspannen bent? Foppe probeerde van alles. Denken aan de krappe planning voor de vakantie aanstaande vrijdag bijvoorbeeld. Het hielp maar een beetje. Leuk om te zien was het effect van lachen op stress. Direct nadat het niet lukte om een taak te voltooien schoot Foppe in de lach. Dat hielp niet echt bij de taak waarbij hij gefocust moest zijn...Foppe heeft het eerste level voltooid met een score van 68% waar het minimum 50% was. Niet gek voor een eerste keer vertelde de coach die ons hielp bij de game. 

Ik mocht als tweede. Ik had al een beetje afgekeken dus ik wist ongeveer wat ik moest doen. Ook bij mij ging het ontspannen bij de makkelijke taken niet heel moeilijk. Ik bedacht dat het zou kunnen helpen om voor het stressen/focussen het tegenovergestelde te doen van wat ik doe bij het ontstressen: snel adem halen, tenen krommen, handen samenknijpen en gefrustreerd proberen te worden van de tijd die doortikt. Dat hielp aardig en bij het klimmen langs een liaan zat ik helemaal in een flow. Direct daarna moest ik als laatste taak volledig ontspannen een liaan in klimmen. Hier ging het mis. Het lukte me om ontspannen te worden maar door de lichamelijke handelingen en frustratie lukte het niet om de ontspanning vast te houden. Ik heb er volgens mijn wel 8x over gedaan om de liaan te beklimmen maar het is uiteindelijk gelukt. Stiekem deed ik mijn ogen dicht om niet afgeleid te worden door de dreigende oranje en rode kleuren toen is wat meer gestrest werd. 

Het testen zag er zo uit:

Wat hebben we geleerd?

We hebben tijdens het spelen van de game meer geleerd over ons stress systeem. Ontspannen gaat al redelijk maar we zagen ook dat lachen bijvoorbeeld bij Foppe effectiever was dan zijn eigen "trucjes". Dat betekend dat er meer mogelijk is door vaker te oefenen. Ik vond het persoonlijk gaaf ik zo duidelijke de feedback van je stress systeem terug te zien in de game. Er valt niets te verhullen of de verdoezelen en de meting is behoorlijk confronterend. 

Lite versie binnenkort te testen

Binnenkort is er een lite versie in een app te testen: Brainjam. Een toepassing die makkelijker te gebruiken is dan het product wat wij vandaag getest hebben. Hier willen we vanuit het Lab een kleine pilot mee doen maar daar kunnen we pas later meer over vertellen. Je kunt je nu al wel aanmelden om mee te doen in de testgroep van Jamzone: https://www.jamzone.nl/brainjam

Welke tools hebben jullie al eens gebruikt om te leren je stress te beïnvloeden?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.