Deel deze blog

Zou jij je gezondheidsvraag online stellen aan de huisarts?

Zou jij je gezondheidsvraag online stellen aan de huisarts?

We constateren al langere tijd trends als digitalisering van de zorg. In veel gevallen zie je dat deze trend ervoor zorgt dat de service naar patiënten wordt verhoogd. Ook zorgt het in de meeste gevallen voor een kostenbesparing. De patiënt krijgt meer inzicht en komt hierdoor meer zelf in de regie. Naast deze trend zien we aan de andere kant een tekort aan huisartsen en een toenemende zorgvraag. Er ontstaat een disbalans in vraag en aanbod. 

Dokter Appke is een voorbeeld van een app waarbij je 24/7 een gezondheidsvraag kunt stellen. Via een chat functionaliteit komt een gesprek met een verpleegkundige tot stand. In sommige gevallen is het nodig om alsnog een afspraak te maken met een huisarts. Binnen het Lab van Doe je Mee willen wij onderzoeken of mensen er voor open staan om dit ook digitaal te doen. Oftewel een gesprek met de huisarts via beeld / facetime. 

Vraag en aanbod van zorg

Gelukkig heeft bijna iedereen een huisarts. Maar toch kan het gebeuren dat je huisarts vertrekt. Kun je dan gewoon ergens anders heen? Is er direct plek? Of wat als je verhuist naar een nieuwe woonplaats en alle huisartsen in de buurt zitten vol? Wat moet je dan? Dit zijn vragen die zomaar kunnen ontstaan bij een verandering.  En soms verwacht iemand gewoon dat die efficiënter geholpen kan worden. Kan het bijvoorbeeld een alternatief zijn voor het bezoek aan de praktijk als je op je werk zit of als het avond is en je eigen huisarts is niet beschikbaar? Of als je slecht ter been bent?

Digitalisering

In de huidige tijd verwachten mensen steeds vaker een snel antwoord. Het liefst 7 dagen per week en 24 uur per dag. We constateren ook een toename in vragen die gesteld worden in de avond, -nacht, en weekenduren (ANW uren). Ouders die ongerust zijn over een ziek kind en in het weekend de huisartsenpost bellen of in de auto stappen en hier naartoe rijden. Wat als je op deze tijdstippen ook online een huisarts kunt raadplegen?

Wat doet de online huisarts?

Kort samengevat kun je stellen dat je hiermee de mogelijkheid hebt om ook ‘s avonds en in het weekend, vanaf elke plek een huisarts te bereiken via je smartphone. Je start een chat met een verpleegkundige. Als de verpleegkundige je vraag niet kan beantwoorden en voor je vraag geen fysiek onderzoek nodig is kan hij of zij direct een afspraak maken met de huisarts online. Dit kan dus ook vanaf je werk of vanaf je vakantieadres. Het is een beeldbel gesprek met een huisarts en als het nodig is kan deze huisarts ook een recept uitschrijven. Je medicijnen worden dan de volgende dag thuisbezorgd. Uiteraard gaat dit allemaal volgens de protocollen die hiervoor opgesteld zijn. Uit onderzoek is gebleken dat  60-70% van de vragen door een online huisarts beantwoord kan worden. In alle andere gevallen is er bijvoorbeeld fysiek onderzoek nodig. Dan kan het natuurlijk niet.

De Friesland en Dokter Appke

Op dit moment biedt De Friesland de app Dokter Appke aan. Hier kun je via chat je vraag stellen aan een verpleegkundige. In sommige gevallen kan het antwoord niet gegeven worden omdat het te complex is en een huisarts hier advies over moet geven. Uit onderzoek blijkt dat 63% van de vragen aan Dokter Appke in de ANW uren wordt gesteld. Op deze tijdstippen is de huisarts niet beschikbaar. We willen onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van een online huisarts. Als dit positief is willen we samen met huisartsen in de regio kijken hoe we deze digitale stap verder kunnen ontwikkelen en de zorg in onze regio verder te verbeteren.

Wat vindt jij?

Hoe kijk jij naar deze ontwikkeling? Ben je positief of negatief? Welke voordelen zie je? Of zie je ook nadelen? En als je positief bent. Kun je dan een voorbeeld geven wanneer de online huisarts voor jou een uitkomst kan zijn?

Reageer in het forum

In het forum is een topic geopend. Wij zien graag je reactie! Klik hier om naar het gesprek te gaan

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.