Zou jij je gezondheidsvraag online stellen aan de huisarts?

| 19 reacties

In de blog 'Zou jij je gezondheidsvraag online stellen aan de huisarts?' stellen wij een aantal vragen waarbij wij benieuwd zijn of jij ook een beeldbel / facetime gesprek aan zou gaan met een huisarts. Hoe kijk jij naar deze ontwikkeling? Ben je positief of negatief? Welke voordelen zie je? Of zie je ook nadelen? En als je positief bent? Kun je dan een voorbeeld geven wanneer de online huisarts voor jou een uitkomst kan zijn? De komende maand willen wij inventariseren welke vragen er allemaal zijn. Een samenvatting koppelen we terug alsook wat we met jullie input gaan doen.

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

19 reacties

 • Iedereen die een reactie heeft gegeven dank daarvoor. . Jullie input hebben wij meegenomen in de volgende ontwikkelstappen en de online huisarts is bijna live: https://www.doejemee.nl/lab/b/blog/posts/online-huisarts-van-prototype-naar-mvp Zodra die live staat kunnen we nog beter monitoren wat mensen hiervan vinden. We houden jullie op de hoogte. Ook zijn we aan het kijken naar de volgende stap in deze ontwikkeling. Binnenkort stellen we hier een vraag over en hopen dan ook weer op jullie input. Thnx ClapThumbsup 

 • Ik ben voor! Ik heb wel eens foto's toegestuurd aan mijn huisarts van een wond. Fijn dat je niet langs hoeft te komen en ik had razendsnel antwoord op mijn vraag. Win-win!

 • Zelf maak ik (gelukkig niet heel vaak) met plezier gebruik van de mogelijkheid van een consult online bij mij huisarts. Al is het maar voor mij om mijn hoofd "leeg te praten" en mogelijke voorbereiding op het daadwerkelijke gesprek. Ik denk dat mijn huisarts heel goed zou kunnen bepalen of een echt bezoekje noodzakelijk is en of het ook via facetime / online zou kunnen plaatsvinden. 

 • Hoi Jan. Leuk dat je gereageerd hebt. Dank je wel. Helemaal eens dat het een gecertificeerde huisarts moet zijn.

 • Ik heb geen enkel probleem een vraag online te stellen, lijkt mij zelfs erg prettig. Elkaar zien via facetime maakt het voor mij wel persoonlijker maar is geen must. Belangrijk is wel dat ik zeker weet dat de persoon aan de andere kant een "gecertificeerde" huisarts is. Wanneer je met je eigen huisarts online contact hebt is dit natuurlijk geen issue. Voordelen is snelheid, eventuele bereikbaarheid "buiten" kantoortijden en situaties waarbij je niet of lastig in staat bent naar de huisarts toe te gaan. Bijkomend voordeel is misschien ook dat je een second opinion kunt krijgen door een 2e huisarts aan te haken, soort van kringgesprek ;-).

 • Hoi Iris. Goede vraag  Thumbsup. Ik wist het ook niet maar was wel benieuwd of het kon. Ik ben meteen op zoek gegaan of ik hier een antwoord op kon geven.  En het antwoord is nee. Dat kan (nog) niet.

  De vraag kan natuurlijk altijd gesteld worden via chat waarbij foto's meegestuurd kunnen worden of via beeldbellen. In eerste instantie zal een  verpleegkundige een aantal vragen stellen en aan de hand van de antwoorden wordt dan gekeken of het noodzakelijk is om een arts te raadplegen. Mocht dit het geval zijn kan de online huisarts geen beoordeling uitvoeren via beeldbellen.  Hiervoor is beoordeling met het “blote” oog noodzakelijk en worden vaak ook hulpmiddelen gebruikt om de moedervlek uit te vergroten voor een goede beoordeling. 

  De vraag of het noodzakelijk is om een arts te consulteren kan gesteld worden maar mocht dit nodig zijn dan zal doorverwijzing naar de eigen huisarts in dergelijke situaties het advies zijn.

  Maar wie weet wat er in de toekomst allemaal mogelijk is Slight smile

 • Ik zie het vooral als groot voordeel om buiten kantoortijden een vraag te kunnen stellen. Voor kleine, niet-urgente vragen zou ik geen afspraak maken bij de huisarts (i.v.m. werktijden en/of dat iets niet 'erg' genoeg zou zijn), maar zou het prettig zijn om dan toch op een laagdrempelige manier mijn vraag te kunnen stellen. Zou een online gezondheidsvraag via beeldbellen bijvoorbeeld ook het controleren van een moedervlek kunnen zijn? 

 • Hoi  bedoel je precies met onpersoonlijk? Online een vraag stellen of beeldbellen met een huisarts?

 • Nee, dat zou ik niet snel doen. Het is me te onpersoonlijk.

 • Elkaar kunnen zien tijdens het online consult is wel zo prettig