Wat kunnen wij als Lab doen tijdens corona?

| 5 reacties

 heeft al een mooi initiatief tot een succes gemaakt: https://www.doejemee.nl/lab/f/leden-helpen-leden/157/tekorten-aan-beschermingsmateriaal-in-de-zorg-doe-je-mee

Met alle leden van het Lab hebben we behoorlijk wat kennis en denkkracht bij elkaar.

Daarom namens enkele leden de vraag: Welke uitdaging zou volgens jou aangepakt moeten worden door het Lab?

Dit kunnen heel verschillende dingen zijn. Van het bezoeken van kwetsbare patiënten tot de een goed dieet tijdens Corona. Het zou mooi zijn als we een uitdaging kunnen aanpakken die de komende tijd nog relevant blijft.

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

5 reacties

  • E-health heeft inderdaad de wind in de zeilen en door de Corona crisis zijn zeer veel medische hulptverleners online actief geworden. Maar zou E-health niet een nog veel grote vlucht kunnen nemen (en daarmee de zorg beheersbaar houden) als we onderzoeken hoe gewone mensen erover denken en wat hun evt. remmingen en bezwaren zijn; want die zijn er. Dat zou ook post-corona erg nuttig zijn.

  • Kopen is 1 optie, (zelf) maken is een andere. In België de lente-hit: https://maakjemondmasker.be/ 

    Niet alleen uitleg over hoe te maken, maar tegelijkertijd ook distributie

  • Bijgaand 3-tal mogelijke uitdagingen

    - E-health heeft nu de wind in de zeilen. Hoe kunnen we dit tempo vasthouden en zorgverlening op afstand verder uitbreiden, professionaliseren en structureel inbedden in de zorgketen?

    - Focus ligt nu op zorgverlening, maar in het welzijnswerk is de situatie schrijnend omdat veel hulpbehoevenden nu geen/minder ondersteuning ontvangen. Dit is een potentiele bron van extra zorg op niet al te lange termijn. 

    - Al het bevolkingsonderzoek (darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker) ligt nu stil. Hoe kunnen we dit specifieke stuwmeer straks versneld laten leeglopen?

  • Zodra de maatregelen versoepeld worden. Hoe voorkom je dan een tweede golf. Ik ben vooral benieuwd naar oplossingen voor contactberoepen. Tattoo artists, kappers, wellness centra. Ik heb zelf uit voorzorg reeds ffp2 mondkapjes weten te bestellen maar heb mijn twijfels over de kwaliteit ervan. Als ik dat kan laten controleren door een specialist zou het me geruster stellen ze in gebruik te nemen. Ze komen uit China.

  • Gezien de vele en  aanhoudende reacties op vele social media is er bij heel veel mensen grote zorg én onduidelijkheid over mondkapjes.

    Er zullen in meerdere sectoren van de samenleving zoals bij het openbaar vervoer en contactdiensten mondkapjes verplicht worden gesteld. Maar de experts en overheid verschillen nogal van mening over het nut ervan. Daar worden mensen erg onzeker van!  En belangrijker nog welke mondkapjes zijn voor het gewone dagelijkse gebruik van burgers geschikt en waar kan men die kopen tegen normale prijzen.

    Kan de Friesland (Lab) hier haar verzekerden een goede dienst bewijzen door te communiceren welke mondkapjes en waar aan te bevelen zijn.