Hulpvraag: Waar lopen jullie tegenaan als het gaat om het innovatieproces?

| 14 reacties

Hoi allemaal, ik zal mijzelf eerst even voorstellen. Ik ben Kim van Veldhuijzen, 22 jaar en ben op dit moment bezig met de master Design Driven Innovation (DDI) aan NHL Stenden. Hiervoor heb ik de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) gedaan aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens CMD raakte ik al steeds nieuwsgieriger naar innovatie waardoor ik besloot om naar Leeuwarden te verhuizen om de master DDI te starten. Ondertussen werk ik regelmatig voor Fundamentals Academy waar we constant bezig zijn met het innoveren binnen het onderwijs, door bijvoorbeeld challenges te organiseren of door aan de slag te gaan met Design Thinking. Tijdens de master DDI zijn wij ook aan de slag gegaan met verschillende innovatie projecten. Zo heb ik enkele weken geleden met mijn klasgenoten tijdens de pressure cooker week gewerkt aan de vitaliteitstool voor De Friesland. 

Inmiddels is het voor mij tijd om af te studeren voor de master en omdat het innovatieproces in het algemeen mij altijd nog blijft interesseren en ik nieuwsgierig ben naar hoe we innovatie kunnen innoveren, heb ik besloten om te gaan kijken naar de toekomst van innovatie. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar wat de veranderingen in de wereld zullen zijn en wat de impact van deze veranderingen op het werk van innovatoren zal zijn. Maar het is ook belangrijk om te kijken naar hoe innovatie nu aangepakt wordt, om te ontdekken wat er op dit moment wel en niet goed gaat om zo dus te ontdekken wat er moet veranderen. Zo wil ik dus gaan kijken naar wat de kansen voor innovatie kunnen zijn.

Omdat jullie in het Lab ook fanatiek bezig zijn met innovatie, hebben jullie aangegeven ook bij het project betrokken te willen zijn. Dus vandaar dat ik via deze weg ook regelmatig zal laten weten wat ik aan het doen ben en wellicht ook wat vragen zal stellen of ideeën zal voorleggen. Jullie zullen de komende tijd dus wel wat vaker van mij horen. Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd waar jullie tegenaan lopen in een innovatieproces? Wat vind je lastig/moet anders/loopt niet lekker etc.?

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

14 reacties

  • Hoi Kim, leuk om te lezen. Als antwoord op je vraag ben ik wel benieuwd of je ook een bepaald type innovatie bedoeld. 
    Volgens mij wordt het voor product/dienstinnovatie steeds belangrijker om trends en technologische ontwikkelingen te volgen en te kijken naar manieren om bestaande technieken slim te koppelen. 
    Verder zien we binnen bedrijven volgens mij steeds meer specialisten op deelgebieden (privacy, IT, etc.) i.c.m. strengere wet en regelgeving waardoor je als innovator goed moet zijn in het betrekken en van stakeholders op het juiste moment. 

  • Ha Kim. Mooi om te lezen dat je zo geïnteresseerd bent in het innovatieproces. Ik help je graag als je vragen hebt. Op je vraag waar ik vaak tegenaan loop denk ik dat het vaak wel zit om het klein te houden. Zeker met Design Thinking wil je iets snel toetsen. Dan is het nog niet helemaal 100% uitgedacht. Dat ga je juist onderzoeken. Je wilt snelheid creëren. Als het niet iets is pas je het aan of ga je met de verkregen inzichten weer verder. Om een pilot te doen zie je in de praktijk dat het niet altijd makkelijk is om het klein te houden en dat zorgt voor vertraging. Dus bepaalde speelruimte in het innovatieproces is mijns inziens erg belangrijk.

  • Hi Kim, leuk dat jij je weg hier naartoe hebt gevonden! Aanvullend op Foppe; acceptatie van de innovatie. Ik sluit mij daarbij aan; ook de mindset van de innovatieve collega's versus de mindset van de overige medewerkers is vaak heel anders. Hoe krijg je iedereen mee met jouw mindset? Wat mij betreft is nadenken over het change management proces onderdeel van innovatie. Hoe zie jij dit?

  • Hoi Kim leuk dat je het lab betrekt bij je afstudeerproject! In een grote organisatie wordt vaak anders gemanaged en gerapporteerd dan je wil in een design thinking project. De acceptatie van een innovatie in de organisatie kan ook lastig zijn. Een risico is ook altijd dat je teveel vanuit je eigen kennis en perspectief naar dingen kijkt en te weinig vanuit klanten. Ik ben zelf erg benieuwd of disruptieve technologieën (AI, biotech) onze manier van leren en innoveren ook gaat veranderen. Veel succes en betrek vooral leden van het lab bij je onderzoek!