VR als hulpmiddel in de strijd tegen het isolement.

| 7 reacties

Sinds Covid19 ook Nederland heeft getroffen en mensen steeds meer aan huis gebonden zijn merk ik hoe erg je de kleine dingen die je iedere dag normaal gesproken doet eigenlijk voor lief neemt.
Na een week thuis te hebben gewerkt mis ik bijvoorbeeld het autorijden, een wandeling door de stad, het groeten van voorbijgangers. Het is niet dat het niet meer kan, maar de stad voelt anders, de sfeer is anders. Mensen kijken anders naar elkaar, in de supermarkt en op straat. Reizen naar het buitenland zal er voorlopig al helemaal niet meer in zitten nu steeds meer landen in Lockdown gaan.
Oudere mensen in verzorgingscentra zijn al helemaal de klos nu er geen bezoek meer mag langskomen.

Waarom dan niet Virtueel contact? Virtueel op reis. Ik geloof echt dat het mensen mentaal kan helpen om toch enigszins het gevoel van isolement tegen te gaan als er meer mensen gebruik zouden maken van VR.
Ik verwacht echt niet dat de ouderen onder ons hier direct gebruik van zullen maken maar ik ben wel erg benieuwd naar jouw mening.
Hoe kijk jij hiertegenaan? Laat een reactie achter onder dit bericht.

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

7 reacties

 • hoi Gino mooie inspiratie! En relevant op dit moment. Zou je het leuk vinden om leden van het lab hier een keer in mee te nemen in een demo of webinar of zo? Ik help er graag bij.  Een heel praktische vraag, wat is een goede en betaalbare VR bril volgens jou? 

 • Heb je dan ook snel last van reisziek/wagenziek zijn? Enkele jaren terug was hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Mensen die overgevoelig zijn voor reis/wagenziekte kunnen hoofdpijn of andere klachten ontwikkelen van het bekijken van 3d/Stereoscopisch beeld. Persoonlijk vind ik het een 'next best thing' ten tijde van de Corona-crisis. Ik merk bijvoorbeeld dat het mij in een bepaalde behoefte voldoet maar wel tot op zekere hoogte. Het komt dichtbij de ervaring van bijv. vissen of autorijden en reizen maar het zal het nooit volledig kunnen vervangen, Wel biedt het een zekere mate van gemak in deze tijd van vrijwillige quarantaine.

 • Sinds ik verplicht vanuit huis werk nu merk ik dat ik steeds vaker Online meeting-apps gebruik zoals Altspace VR en Oculus Rooms. In Altspace VR bijvoorbeeld ga ik op 3 april een 90's party bijwonen... tot nu toe hebben daarvoor circa 12 man zich ingeschreven maar ik verwacht dat dit aantal nog wel verder op zal lopen. Het is een hele aparte ervaring, anders dan videobellen. De avatars zijn wat cartoony en dat is de hele omgeving ook maar toch, je kunt praten met elkaar, je kan de ander verstaan, handgebaren behoren ook tot de mogelijkheden...dansen (tot op zekere hoogte), een bal overgooien naar elkaar, virtueel vuurwerk afsteken etc. En het mooiste is, als je dat allemaal niet interessant vindt, er is een behoorlijke verzameling aan 360 graden content. Zo kan je virtueel op wereldreis vanuit je eigen woonkamer. Of je gaat virtueel naar de bioscoop. 

  Ik ben zelf inderdaad enkele jaren VR developer geweest en heb destijds een VR kunst expositie ontwikkeld en gewerkt aan 360 graden live streaming. Waar ik het meest enthousiast over was waar ik aan heb gewerkt was een 360 live streaming robot die je via internet kan besturen en waarmee je dus op afstand toch 'fysiek' een plek kan bezoeken. Die robot, of althans de basis ervan ligt nu al 2 jaar stof te vergaren op mijn studeerkamer. Helaas is dat een project dat wegens gebrek aan financiering nooit echt verder is gekomen. De camera's waren toen ook nog niet zo ver als vandaag de dag en zijn nog steeds behoorlijk aan de prijs.

 • Tsja de prijs zal altijd een punt van discussie zijn. Het is ook maar net waar je het voor wil gebruiken. Als je bijvoorbeeld alleen 360 graden videos wilt bekijken heb je al voldoende aan een VR-Box van de Action voor €5,- en een goede smartphone.
  Online zijn ze iets duurder : http://www.allekabels.nl/virtual-reality-bril/15595/1421572/virtual-reality-bril.html?utm_source=awin&utm_campaign=376257&utm_medium=affiliate&awc=9213_1584992502_b6db4f21f21b35d7c5bbd968300158da

  Qua mogelijkheden ben je dan wel beperkt tot 360 video's en rollercoaster apps. En je moet voor iedere handeling je smartphone eruit halen.
  Wil je meer comfort dan heb je al snel een set-up nodig die een afstandsbediening ondersteunt zoals bijv de Oculus Go of de headset van op de foto, de Gear VR. Waarbij de Oculus Go de meest betaalbare is want je heb geen dure smartphone of PC nodig. totale prijs circa €260,- euro.

 • Ik vind het zeker een prachtige ontwikkeling die veel uitkomsten kan bieden. Alleen is het nog redelijk duur om een goed toestel aan te schaffen. Daarnaast weet ik nog niet veel over de mogelijkheden die je op dit moment hebt met de VR toestellen. 

 • Hoi Gino, ik merk in de praktijk dat beeldbellen al veel persoonlijker is dan bellen of Skypen zonder beeld. Dus ik geloof wel dat een gezamenlijke VR experience nog weer iets toevoegt. Ik zag dat je VR developer bent (of bent geweest), heb je een toepassing voor ogen die je hier voor zou kunnen gebruiken? 

 • Interessante vraag! Is dat jou VR-bril trouwens? Wij hebben er ooit eentje gekregen met Sinterklaas, maar die werkt niet zo fijn (krijgen er hoofdpijn van). Ik ben wel benieuwd of het iets zou uithalen. Heb jij er zelf ervaring mee?