Ik zoek ideeën en interventies die kinderen gezonder en vitaler maken

| 5 reacties

Sport op Basisscholen is een initiatief van De Friesland en Sport Fryslân. Doel is om het bewegingsonderwijs en daarmee de gezondheid van kinderen te verbeteren door de inzet van vakleerkrachten op alle basisscholen in Friesland. We zijn op zoek naar aanvullende interventies die kinderen op die op de basisschool helpen vitaler en gezonder te worden. Het mag gaan over bewegen, gezond eten en mentale vitaliteit. Ken jij interessante interventies en initiatieven? Deel ze hieronder met ons!

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

5 reacties

 • Dank je Marije! Mooi dat je een aantal dingen hebt toegevoegd over telefoon & social media gebruik, die vast invloed hebben op je mentale vitaliteit en goed met elkaar omgaan op school. En je kan allerlei programma's bedenken, maar er zijn ook heel eenvoudige dingen die je kan afspreken. Zoals water drinken op school, af en toe staan tijdens de les, of als het even kan lopend of op de fiets naar school.

 • Hoi Foppe,

  Ik deel een lijst van interventies. Hierin zitten ook de projecten verwerkt die aangeboden worden op www.gezondeschoolfryslan.nl 

   

  Menukaart

  Sport op Basisscholen extra

  Fryske sport yn dyn klasse

  Schooljudo

  Fit & Vaardig

  Inrichting schoolplein

  Beweegtussendoortjes/ energizers

  Outdoor classroom

   

  Circus adje  (praktijkvoorbeeld Leeuwarden)

  ‘Wat wil ik later worden’

   

  Yoga en tai chi aanbieden

  Dagelijks een prikkel arm uur

  Detoxen telefoon

  Ik ben offline.nl

  Mama Mascha

  Schoolfruit

  Lekker Fit

  Smaaklessen

  Ik eet het beter

  Veilige fiets en wandelroutes naar school

  Wegwijs (verkeerstraining)

 • Hoi Foppe,

  Ik kan het zo snel even niet meer vinden, maar ik heb wel eens een aantal basisscholen voorbij zien komen waarbij het volledige onderwijs was ingericht op het bewegen. Zelfs rekenen en taal werd met behulp van bewegen gedaan, en als het even me zat dan deden ze dit ook nog buiten. Ik vond dit best wel interessant om toen te lezen omdat het ook gelijk een andere kijk op het onderwijs is. 

  Verder werd er bij ons vroeger op de basisschool altijd een sportdag gehouden waar de meeste kinderen wel naar uit keken omdat het ook echt gewoon erg gezellig was. Dit was echter wel een competitie met andere basisscholen, dus niet iedereen vond het daardoor leuk. Ook hebben we vroeger een jaarlijkse spelletjesdag gehouden waarbij de ouders samen met de kinderen langs verschillende onderdelen gingen om zo verschillende spelletjes te spelen. Dit waren dan vaak ook spelletjes die met bewegen te maken hadden, zoals de oudhollandse spelletjes. 

  De beweegvloer blijft ook altijd nog een leuk concept: https://springlab.nl/beweegvloer/?gclid=EAIaIQobChMIwtTr3fG66AIVEuJ3Ch2djABsEAAYASAAEgISg_D_BwE

  En PokemonGo heeft ook heel wat mensen en kinderen laten bewegen.

  Succes!

 • Hoi , bij ons in de gemeente (Tytsjerksteradiel) is er een mogelijkheid om 5 gratis zwemlessen per jaar te volgen voor de basisscholen. Daarnaast hebben groep 7/8 recht op 5 schaatslessen per jaar! 

 • Ik trap even af: 8D Games heeft een leuk concept in de gemeente Smallingerland: Missie0512. De app koppelt de “offline” sportwereld aan de online wereld. Deelnemers doen mee aan missies. Dat kan een vraag zijn, maar ook een sportopdracht op een bepaalde locatie. Tijdens het bezoeken van verschillende ‘offline’ sportactiviteiten kunnen de spelers medailles scoren en coole outfits voor hun eigen spion winnen. De prestaties en de voortgang worden zo in de app heel zichtbaar voor de kinderen. Sporten wordt dus dubbel beloond. 

  https://8d-games.nl/projecten/missie0512/