Tekorten aan beschermingsmateriaal in de zorg : doe je mee?

| 12 reacties

Sinds het Coronavirus in Nederland is staan de ziekenhuizen op zijn kop. Hebben we wel genoeg bedden? Is er wel genoeg beschermend materiaal voor ons zorgpersoneel?
Die laatste issue speelt niet alleen in Nederland maar in meerdere landen waar Corona voet aan de grond heeft gekregen. De overheid doet vast haar best om deze tekorten op te lossen maar misschien is er in jouw regio wel een zorgcentrum, huisartsenpraktijk of ziekenhuis waar deze tekorten nijpend zijn. Juist daar kan jij als 'maker' verschil maken. Ben jij in het bezit van een 3d printer en wil je meehelpen? Heb je geen 3d printer maar wil je wel doneren? Lees dan verder.

Na de vele berichten in de media over het tekort aan mondkapjes, brillen en andere veiligheidsmiddelen in de zorg ben ik gaan zoeken op internet in de maker-community's en 3d-filesharing websites.
Het duurde niet lang voor ik een initiatief uit Zweden tegen kwam van 3DVerkstan, een team van 20 slimme jongens en meiden uit Stockholm die normaal gesproken prototypes ontwikkelen voor bedrijven m.b.h.v. 3d printtechnieken. Zij zagen ook de vele berichten in de media over de tekorten aan beschermende middelen in de gezondheidszorg en besloten daar iets aan te gaan doen. Ze hebben een 3-tal prototype gezichts-frames ontwikkeld die simpelweg geprint kunnen worden met iedere 3d printer met een bouw-oppervlak van ten minste 200mm x 200mm, als beschermend schild gebruik je simpelweg een transparant voorblad (zoals vroeger voor een overheadprojector werd gebruikt) gemaakt van PET of PVC. Het transparante vel wordt bevestigd d.m.v. een simpele 2-gats perforator zoals in ieder kantoor wel te vinden is.
Meer over hun initiatief lees je hier : https://3dverkstan.se/protective-visor/

Geïnspireerd door hun voorbeeld besloot ik mijn eigen 'Makerspace' ook aan dit doel te wijden voor zolang als deze crisis gaat duren. Ik bezit zelf een viertal 3d-printers waarvan momenteel helaas 2 functioneren maar toch, alle kleine beetjes helpen. Al snel had ik een eerste versie van een masker geproduceerd en een bestelling geplaatst voor zo'n 100 vellen transparante PVC voorbladen. 

   

Even uitgerekend, 1 rol PLA print-filament van 1Kg kost zo'n €19,50,  PETG is een beter alternatief maar dit plastic filament kost zo'n €27,50 per 1 kg; 1 frame voor een bril bevat 15g plastic, ik kan dus per rol zo'n 65 brillen produceren voor pak-hem-beet 46 a 58 cent per bril (elektriciteitskosten niet inbegrepen).
Aangezien ik nog enkele Kg's aan plastic-filament had liggen twijfelde ik geen moment en begon ik met produceren, het vinden van een afnemer komt later wel.

   
Vandaag heb ik een batch gedraaid van 12 frames, om mee te beginnen.

Aankomende dinsdag staan er op mijn agenda enkele uitgaande telefoontjes gepland om ervoor te zorgen dat deze gezichtsbeschermers een goede bestemming krijgen.
Heb jij ook een 3d printer in huis staan en wil je ook bijdragen, dan daag ik jou uit om ook te beginnen met produceren. Klik op de link die ik in dit bericht heb gepost, download de .STL file en start je printer(s).

Hoe kan jij helpen?
Als maker, natuurlijk door je eigen materialen in te zetten om ons zorgpersoneel veilig te houden.
Als niet-maker, door een lokale maker te ondersteunen (hem/haar te wijzen op dit initiatief) en/of eventueel te sponsoren met bijv. Filament, PVC/PET Schermen, Hersluitbare plastic zakken of Isopropyl-alcohol
of je kunt natuurlijk nitrile/ latex handschoenen, mondkapjes of ander matriaal dat je zelf nog in huis hebt doneren aan een lokale zorginstelling.

Alleen samen, kunnen we dit virus de baas en komen we deze crisis weer te boven!
Wil je meer weten over dit initatief? Of weet jij nog een zorgverlener hier in Friesland met tekorten?
Je kunt mij bereiken per mail via : makerspacefroubuurt@gmail.com of whatsapp 0652631031

Update 09-04-2020
Ik heb contact weten te leggen met een Anesthesist van het ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen.
Aankomende week gaan de eerste 40 3d-geprinte maskers naar de IC van dit ziekenhuis.

Tevens ben ik gevraagd om 'straps' te printen voor zorgpersoneel die de krachten van het elastiek van mondkapjes helpen verlichten. Ook hiervan gaat er een donatie richting Tjongerschans en het zuiden van het land.
   

Update 28-04-2020

Wat begon als een klein initiatief wordt nu al landelijk doorgezet. Ik heb een groepje van 11 makers in contact weten te brengen met elkaar en gezamenlijk benaderen we nu ziekenhuizen, zorginstellingen, huisartsen en verloskundigepraktijken in ieders eigen regio (zie onze kaart via : https://www.mapcustomizer.com/map/PBM%20Vraag%20en%20aanbod%20NL)

   
Met trots kan ik zeggen dat ik 46 spatmaskers en 60 straps die zorgmedewerkers helpen bij het dragen van een mondkapje heb mogen leveren aan Tjongerschans te Heerenveen.
- 12 spatmaskers zijn inmiddels geleverd aan huisartsenpraktijk Lennemere te Lemmer en worden ingezet voor de Corona spreekuren.
- 12 spatmaskers zijn geleverd aan Verloskundigepraktijk Stiens en zorgen ervoor dat zwangere vrouwen zich veiliger voelen wanneer ze langskomen voor controle of een echo en dragen bij aan de bescherming van de verloskundige alsook de patiënt.
- 10 straps gaan als test deze week naar het Sint Antonius ziekenhuis te Sneek omdat de medewerkers daar klagen over pijn aan de oren door het dragen van een mondkapje.
- Met het MCL te Leeuwarden zijn de gesprekken op volle gang over de levering van zowel spatmaskers alsook straps.

De volgende stap wordt het oprichten van de Stichting Makers voor de Zorg.
Deze stichting zal voor ogen hebben om 3d printing en andere maker-technologie in te zetten om kinderen/patiënten even te doen vergeten dat ze ziek zijn, een aandenken mee te geven bij ontslag uit een ziekenhuis, te inspireren en voor nu, de zorg te helpen bij deze crisis het hoofd te bieden.


Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

12 reacties