Deel deze blog

Hoe Accolade met Gezond Verdiend Gezond Besteed (heel veel) stappen zet

Hoe Accolade met Gezond Verdiend Gezond Besteed  (heel veel) stappen zet

Woningcorporatie Accolade deed als een van de eerste klanten van De Friesland mee aan Gezond Verdiend Gezond Besteed. Dit vitaliteitsprogramma beloont medewerkers voor gezond gedrag. Door gezonde keuzes te koppelen aan een spelelement en beloning, ontstaat merk- en meetbare gedragsverandering. Een combinatie die de medewerkers en de organisatie goed bevalt!

Prettig wonen op een plek waar je je thuisvoelt. Dat is waar ze bij Woningcorporatie Accolade elke dag aan werken. Daarnaast heeft de organisatie veel oog voor vitaliteit op de werkvloer. Want, net als een huis waar je je thuisvoelt, is het belangrijk dat medewerkers lekker in hun vel zitten.

Op een laagdrempelige manier werken aan vitaliteit

P&O-adviseur Marijke Knigge legt uit: ‘Op zich deden we al best veel aan vitaliteit. Uit de healthcheck die we onze medewerkers aanbieden kwamen toch wel wat resultaten naar voren, die van invloed kunnen zijn op de gezondheid. Zo had bijvoorbeeld 50 % overgewicht, 8 % een hoge bloeddruk en 13 % bewoog te weinig.’ Ook bleek dat medewerkers veel ‘aan staan’ tijdens hun werk en daarbuiten, en maar moeilijk kunnen ontspannen.

‘We zijn binnen Accolade van eigenaarschap en eigen regie, dus mensen waren individueel wel bezig met hun gezondheid, maar dan mis je als organisatie inzicht in het effect. We wilden meer doen vanuit ons werkgeverschap en waren vooral op zoek naar een laagdrempelige manier voor onze medewerkers.’

Inzicht als uitgangspunt

Daarom besloot Accolade mee te doen aan de pilot van Gezond Verdiend Gezond Besteed. Werken aan vitaliteit op de werkvloer begint met inzicht in problemen en knelpunten. Knigge beaamt dat: ‘Je weet misschien van jezelf wel dat je net even te zwaar bent of niet genoeg beweegt, maar als dat uit een onderzoek komt is dat een extra motivatie om er wat aan te doen.’

Daarom vindt er bij Gezond Verdiend Gezond Besteed altijd een nulmeting en een eindmeting plaats, zodat je gericht aan de slag kunt en vooruitgang ziet. De organisatie ziet alleen gegevens op groepsniveau (anoniem), terwijl individuele deelnemers hun eigen resultaten kunnen bijhouden.

Hoe werkt Gezond Verdiend Gezond Besteed?

Iedere medewerker krijgt tijdens de kick off een Fitbit en toegang tot de Fitter app. Hiermee houden uw medewerkers hun beweging, slaap- en eetgewoonten bij. Met workshops, tips en individuele en teamchallenges verdienen deelnemers Healthcoins. Deze zijn in te wisselen voor sportartikelen, abonnementen, lokale activiteiten en donaties aan goede doelen.

Hoeveel stappen heb jij?

Medewerkers waren enthousiast. Voor de pilot waren 30 deelnemers nodig en die had Accolade zo bij elkaar. ‘Die groep deed volmondig mee, je merkte meteen dat het door de organisatie gonsde. ‘Hoeveel stappen heb jij’ en ‘wat was jouw slaapscore?’ en dat ging eigenlijk de hele pilot zo door’.

 

Vooral de challenges sloegen enorm aan bij de deelnemers. Zo wandelden deelnemers virtueel de Elfstedentocht en liepen ze langs bij andere bedrijven die meededen. ‘Mensen zijn echt veel gaan lopen. We hebben net weer een challenge afgerond en daar zat een groepje bij dat gemiddeld bijna 19.000 stappen per persoon per dag liep!’ Maar natuurlijk is het ook een hele verbetering als je normaal 4000 stappen loopt en nu 5000.

Eigen invulling

Sommige mensen slaan aan op het spelelement en andere op het sociale aspect. Dat is het leuke aan Gezond Verdiend Gezond Besteed, iedereen kan op zijn eigen manier meedoen. Als bedrijf geef je zelf invulling aan het programma en de beloning. Bij Accolade konden deelnemers hun verdiende healthcoins tijdens de pilot inwisselen voor waardebonnen. Voor het vervolgtraject koos Accolade voor een leefstijlloterij. ‘Mensen wisselen hun healthcoins in voor een lot en maken kans op gezonde prijzen zoals een voetbal met Accolade logo of een bon voor een stoelmassage.’

Sociale betrokkenheid en gedeeld plezier

En wat nog belangrijker is dan het resultaat of de healthcoins die je verdient, is dat er een heel leuk contact ontstaat tussen medewerkers. Juist dat contact vinden mensen ontzettend fijn. ‘Het gaat om gedeeld plezier. Soms zit je bij een challenge met collega’s in een groepje van hele verschillende afdelingen, die je normaal niet zo vaak spreekt. In sommige groepjes worden elke dag wandelroutes gedeeld en mooie foto’s van wat je onderweg tegenkomt en iedereen moedigt elkaar aan. Ik denk dat mensen dat nog het leukste vinden van alles.’

Zou je Gezond Verdiend Gezond Besteed aanraden aan andere bedrijven?

Over die vraag hoeft Marijke Knigge niet lang na te denken: ‘Ja, ik zou dit zeker aanraden aan andere bedrijven. Je hoeft geen topsporter te zijn, je kunt gewoon wandelen of de fiets pakken. Het is ook goed te doen voor mensen die niet veel bewegen of niet zo sportief zijn. Gezond Verdiend Gezond Besteed is een laagdrempelige manier om mensen bij vitaliteit op de werkvloer te betrekken en er samen mee aan de slag te gaan’.

Accolade gaat door!

Accolade is na de pilot vol enthousiasme doorgegaan en heeft inmiddels 41 deelnemers. Een deel van de groep die aan de pilot meedeed blijft meedoen (vooral voor de challenges) en er zijn 26 nieuwe deelnemers. Tijdens coronatijd gingen ze van start met het vervolgtraject! ‘Dat was eigenlijk heel bijzonder want je mist natuurlijk sowieso het contact met elkaar. De sportscholen waren dicht en we merkten dat als mensen thuiswerken ze toch minder in beweging komen. Minder dan als je op kantoor werkt, waar je bijvoorbeeld nog een trappetje meepakt of even naar een collega toeloopt. Met Gezond Verdiend Gezond Besteed gaven we hier op een andere manier invulling aan, die heel goed werkt.’

Doe mee en merk het verschil

Wilt u kennismaken met Gezond Verdiend Gezond Besteed? Doe mee met de kennismakingsmodule van 10 weken en uw medewerkers en uw organisatie ervaren het effect.

De kennismakingsmodule bestaat uit:

·       Een Fitbit Inspire HR ter waarde van € 75 exclusief BTW
·       25 euro Healthcoin budget per medewerker
·       Een (digitale) kick-off
·       Een (digitale) inspiratiesessie over leefstijl
·       Start- en eindmeting

Ga naar de webpagina van Gezond Verdiend Gezond Besteed en meld uw bedrijf aan!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.