Deel deze blog

Hoe zit jij in het nieuwe nu?

Hallo, Rutger hier.  Ik ben de vitaliteitsconsultant van De Friesland.  Ik woon samen met Simone, Elvira en onze twee katten in Meppel. Elvira is inmiddels 8 maanden oud.  Simone werkt als WMO-consulent voor een gemeente in de regio. Beide werken we 100% thuis vanaf 13 maart.

In de afgelopen maanden hebben veel mensen een manier gevonden om hun werk thuis zo goed mogelijk uit te voeren.  Voor iedereen is dat proces anders geweest. Maar het zal zeker spanning, stress, frustratie en een hogere fysieke en psychologische belasting tot gevolg hebben gehad.

De ontwikkelingen hebben veel impact op mij gehad. Hoe ik er nu mee om ga en welke worstelingen ik heb in mijn zoektocht naar wat het nieuwe normaal herkennen jullie misschien.  Ik hoop ook dat ik jullie kan helpen bij het vinden van mogelijkheden om gezond thuis te leven en werken in deze tijden. Want los van alle fouten die we kunnen maken valt er ontzettend veel van te leren.

De multiplicatiefactor

Iedereen heeft zo zijn worstelingen in het leven, gezond werken, balans houden in de werk-privé situatie, beetje sporten, gezonde voedingskeuzes maken, rekening houden met slaap, herstel. Noem maar wat op, allemaal belangrijk. Tot in maart de mokerslag van de coronacrisis viel. Toen kwam het effect van de multiplicatiefactor, de kettingreactie, die maar weer eens duidelijk maakte dat persoonlijke vitaliteit integraal is en alles met elkaar in verbinding staat. 

  • Mijn partner, net terug na zwangerschapsverlof, raakte overspannen
  • Mijn beide ouders zijn ziek geweest vanwege covid-19
  • Ik zat behoorlijk in mijn hoofd en viel ook zelf bijna om
  • We hadden met De Friesland nog maar net het akkoord voor de volgende fase van Sterk te Werk in de broekzak toen de wereld radicaal veranderde

Balans Werk-Privé
Onze dochter was vijf maanden oud op het moment dat de intelligente Lock Down van start ging in Nederland. Elvira krijgt borstvoeding, wat maakt dat ze ‘zelf’ haar ritme bepaalt. Zij ‘besloot’ tot een cyclus die om de drie uur opnieuw begon met eten, spelen, slapen.

Al snel hadden Simone en ik een agenda gevuld met allemaal blokken waarop één van ons voor Elvira zou zorgen. Dat werkte natuurlijk voor geen meter, want haar ritme liep totaal niet synchroon met die geplande agenda’s. Het leidde ertoe dat Simone tijdelijk stopte met werken. De lockdown was voor haar de druppel die de spreekwoordelijke emmer liet overlopen.

Zelf kwam ik in een enorme regelmodus toen mijn ouders ziek werden. Ik merkte dat het moeilijker was om de balans tussen werk en privé te houden. En tegen beter weten in deed ik nog harder mijn best om alles georganiseerd te krijgen. Met als gevolg dat ik me in mijn werkuren zorgen maakte over de toestand van mijn gezin en familie en vergat om in mijn vrije tijd te herstellen en naar mijn lichaam en gevoel te luisteren. De elementen van persoonlijke vitaliteit waren uit het zicht.

Dynamisch werken werd zitten. Tijd voor herstel werd tijd voor zorgen. De lunchpauzes sloeg ik geregeld over en ’s avonds vond ik het wel welletjes en sloeg ik het sporten voor het gemak ook maar over. Want, zo maakte ik mijzelf wijs, dan kon ik Simone ontlasten. In de praktijk bleek dat door vermoeidheid ook niet goed meer lukken.

Het nieuwe normaal

Nu zitten we inmiddels in juni en heb ik op een aantal fronten weer regie genomen op mijn eigen leef- en werkstijl. Ik heb een weekje time out genomen om tot mezelf te komen. Nu vergader ik mobiel in MS Teams doorgaans wandelend door de wijk. Belangrijke aantekeningen maak ik op mijn telefoon. Dan ben ik lekker in beweging en heb ik na de vergadering energie om door te werken. Om te herstellen, werk ik in blokken van maximaal 45 minuten aaneengesloten. Daarna loop ik even bij mijn werk weg. Dat helpt om te voorkomen dat mijn energie ‘ineens’ op is. Mijn gezinsleven begint weer in een ritme te komen.

Met kleine stapjes probeer ik de regie op mijn gezondheid en vitaliteit weer terug te pakken. Natuurlijk gaat dit niet elke dag goed, maar ik heb er wel elke dag aandacht voor.  Tja, niets menselijks is ook een vitaliteitsconsultant vreemd! ​​​​​​​

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.