Deel deze blog

Vitaliteit en teamspirit op afstand

Vitaliteit en teamspirit op afstand

Teamspirit, er is menig boek, training en heidag aan gewijd. Een goede samenwerking zorgt immers voor betere resultaten. Logisch dus, dat werkgevers hier de nodige aandacht aan besteden. Soms ontstaat er vanzelf iets bijzonders, als mensen samen in beweging komen. Bijvoorbeeld bij vitaliteitsprogramma Gezond Verdiend Gezond Besteed, waar deelnemers niet alleen fitter en vitaler werden, maar ondanks die anderhalve meter afstand toch naar elkaar toegroeiden. 

De werksfeer bepaalt voor een groot gedeelte hoe leuk we ons werk vinden. Naast werk doen dat bij je past en daar waardering voor krijgen, geeft 85% aan dat contact met collega’s een belangrijke factor in werkgeluk is (Trendrapport, 2019). Hun geluk werkt bovendien aanstekelijk: blije medewerkers zorgen voor een goede sfeer op de werkvloer én voor meer tevreden klanten. Daarom investeren steeds meer organisaties actief in het werkgeluk van hun medewerkers.

Samen aan de slag met vitaliteit

Toch was dit niet het voornaamste doel van woningbouwcorporatie Accolade om mee te doen aan de pilot van Gezond Verdiend Gezond Besteed. Dit vitaliteitsprogramma beloont medewerkers voor gezond gedrag. Deelnemers houden hun beweging, eet- en slaapgewoonten bij met een Fitbit. Door samen challenges aan te gaan verdienen ze healthcoins, die ze in kunnen wisselen voor gezonde producten. De organisatie was vooral op zoek naar een laagdrempelige manier om samen met medewerkers aan de slag te gaan met vitaliteit.  

Dichter bij elkaar, ondanks die anderhalve meter

Bij Accolade is ervoor gekozen om midden in de coronacrisis de aftrap te doen van Gezond Verdiend Gezond Besteed. Een extra uitdaging, want hoe komen je medewerkers in deze anderhalve meter maatschappij toch dichter bij elkaar? Marijke Knigge, P&O-adviseur bij Accolade, licht toe: ‘Er was behoefte aan extra hulp bij sociale samenhang want dat kon even niet meer binnen de muren van onze kantoren. Gezond Verdiend Gezond Besteed kon ons hierin voorzien, met een belangrijke rol voor de gezonde keuzes die we met elkaar iedere dag weer zo vaak mogelijk proberen te maken.’

Groepscohesie als bonus

En inderdaad er werden veel stappen gezet en punten verdiend. Sommige teams tikten bijna 19.000 stappen per dag per persoon aan, aldus Marijke Knigge. Het resultaat was dan ook een behoorlijke gezondheidswinst. Medewerkers gaven aan beter te slapen, eten en bewegen. Maar wat nog veel belangrijker is dan het resultaat, was het onderlinge contact. En juist dat vinden deelnemers waardevol: ‘Het gaat om gedeeld plezier. ‘Soms zit je bij een challenge met collega’s in een groepje van hele verschillende afdelingen, die je normaal niet zo vaak spreekt. In sommige groepjes worden elke dag wandelroutes gedeeld en mooie foto’s van wat je onderweg tegenkomt en iedereen moedigt elkaar aan. Ik denk dat mensen dat nog het leukste vinden van alles.’

Wat zegt de theorie?

Dit effect wordt ondersteund door wetenschappelijke inzichten. Uit de literatuur blijkt dat teambuilding ten minste één van de vier mogelijke componenten moet bevatten om effectief te zijn. Deze componenten zijn doelen stellen, interpersoonlijke relaties opbouwen, problemen oplossen en rollen verduidelijken. Teambuilding oefeningen kunnen het succes van een (virtueel) team vergroten doordat teamleden identificatie met de groep ontwikkelen. En dat is precies wat er gebeurt bij Gezond Verdiend Gezond Besteed. Door samen uitdagingen aan te gaan en ervaringen te delen, leren mensen elkaar, hun eigen rol en die van de ander, steeds beter kennen.

Betere samenwerking door het spelelement

Wat Gezond Verdiend Gezond Besteed extra aantrekkelijk maakt, is het spelelement. We schreven al eerder over hoe gamificatie gedragsverandering mogelijk maakt. Door samen te spelen zien deelnemers elkaar in een ander licht. Omdat er gezamenlijke doelen zijn, die buiten het dagelijkse werk staan, leer je elkaar op een hele andere manier kennen. De een is bijvoorbeeld competitiever dan de ander. De manier waarop iemand te werk gaat komt duidelijk naar voren. Dit zijn inzichten die deelnemers meenemen naar de werkvloer en die bijdragen aan de onderlinge samenwerking.

Wilt u meer weten over Gezond Verdiend Gezond Besteed en hoe u dit programma in kunt zetten binnen uw organisatie? Lees de klantcase van Accolade of meld uw bedrijf aan voor de Gezond Verdiend Gezond Besteed Kennismakingsmodule van 10 weken. 

 *Healthcoin werkt samen met De Friesland aan vitaliteit op de werkvloer. Met het programma Gezond Verdiend Gezond Besteed en de ondersteunende Fitter app komen en blijven medewerkers in beweging.De Fitter App en het programma Gezond Verdiend Gezond Besteed worden uitgevoerd door eigenaar en verwerkingsverantwoordelijke Healthcoin B.V. De Friesland faciliteert de kick-off en de inspiratiesessie. 

Bronnen:

Ellis, J. B., Luther, K., Bessiere, K., & Kellogg, W. A. (2008). Games for virtual team building. Paper presented at the Proceedings of the 7th ACM Conference on Designing Interactive Systems, 295-304.

Trendrapport, De Friesland (2019).

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.