Deel deze blog

Voorkomen is beter dan genezen!

Voorkomen is beter dan genezen!

Bij het schrijven van dit blog over werkstress kan ik de invloed van het coronavirus niet negeren. Het lijkt alsof de woorden ‘preventie’ en het ‘coronavirus’ hetzelfde gebied in mijn hersenen activeren, namelijk: ‘voorkomen is beter dan genezen.’ Althans, tot voor kort. Inmiddels kunnen we met het vaccin ook uit zien naar betere tijden.    

Wanneer je tegenwoordig door de stad of je dorp loopt, waan je je soms in een andere werkelijkheid. Je favoriete kroeg heeft zijn deuren gesloten en iedereen loopt met mondkapjes. Het lijkt ook alsof het nergens anders meer over kan gaan. Je staat ermee op als je ’s ochtends op je telefoon het nieuws leest of een blik werpt op social media. Dagelijks gaat het gesprek over de ‘cijfers’. Het is alsof de kleur en onbevangenheid uit de samenleving is getrokken. Plots zijn we ons bewust van onze kwetsbaarheid als individu.

Los van het hamstergedrag, wat we tot voor kort alleen in de dierenwinkel aantroffen, brengt deze tijd ook met zich mee dat we zicht krijgen op wat we allemaal echt belangrijk vinden in ons leven. We kunnen hierin natuurlijk van elkaar verschillen, maar universele zaken als gezondheid zijn voor iedereen blijkbaar belangrijk. De beperking van het coronavirus maakt ons bewust over alles wat wij tot voor kort als vanzelfsprekend hebben aangenomen, zoals  de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en de gezondheid van jezelf en naasten.

Als wij als psychologen met een vitaal beroep ons al beperkt voelen in onze vrijheid en levensvreugde door de omstandigheden waarin wij nu leven, hoe zou het dan zijn voor mensen die misschien al een jaar thuis moeten werken? Laat staan de mensen die bekend zijn met mentale klachten en iedere dag opstaan met ongemak en niet weten hoe zij erger kunnen voorkomen? Is dit normaal of is hier iets aan te doen?

Helaas was er lange tijd geen vaccin voor corona beschikbaar. Wat zijn we ontzettend dankbaar voor de hardwerkende medici en verpleegkundigen gedurende deze heftige tijd! En de leiders in dit land die ons door deze crisis leiden. Zoals wij op hen kunnen vertrouwen en ons aan hen kunnen optrekken, is het voor alle mensen waarvan de mentale veerkracht afneemt ook belangrijk om zich op te kunnen trekken aan anderen en extra ondersteuning daarin te krijgen.

Juist in deze onrustige en angstige tijd is preventie van belang. Er zijn mensen die vastlopen vanwege alle veranderingen door het coronavirus. Bijvoorbeeld door de angst en onzekerheid die het virus met zich meebrengt. Men is zich hiervan vaak niet bewust en psychologen komen pas in beeld wanneer men met psychische klachten is uitgevallen van werk. Waarom wel alles proberen te voorkomen ten aanzien van het coronavirus en niet ter voorkoming van psychische klachten? Voorkomen is immers beter dan genezen! Zoals het nu lijkt kunnen we een enorme toename in mentale klachten verwachten als de crisis op z’n retour is. Echter zijn de klachten dan al veel ernstiger.  

Laten we juist nu de nodige zorg dichtbij brengen met bijvoorbeeld een Mental Check In van HSK voor uw medewerkers. Met deze dienst bieden we een luisterend oor voor mensen die dat nodig hebben, zoals de thuiswerkers of zorgmedewerkers. Laten we juist nu preventief aanwezig zijn om de naweeën van de coronacrisis wat in te dammen. Want voorkomen is beter dan genezen!

 Roel Mol is regiomanager bij HSK Groep; één van de partners binnen het Sterk te Werk dienstenpakket van De Friesland. 

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.