Deel deze blog

Wat kan ik als werkgever doen aan de financiële problemen van een medewerker ? En waarom zou ik?

Wat kan ik als werkgever doen aan de financiële problemen van een medewerker ? En waarom zou ik?

In de vorige blog heb je kunnen lezen op welke wijze je als werkgever het initiatief kunt nemen om mogelijke financiële problemen bespreekbaar te maken. Dan komt nu de vraag hoe je als werkgever jouw medewerker kan ondersteunen bij het vinden van een oplossing.   

De financiële problemen zijn gesignaleerd en je hebt hier met je medewerker over gesproken

Als werkgever heb je gesignaleerd dat jouw werknemer financiële problemen heeft. Ook heb je gemerkt dat deze problemen effect hebben op het functioneren van die werknemer. Dit is een eerste stap richting een oplossing. Het is nu zaak dat je professionele hulp inschakelt bij de oplossing van de financiële problemen. Bijvoorbeeld via een budgetcoach van Kompas Werkt.

De budgetcoach zal samen met de medewerker een aantal zaken in gang zetten. Allereerst wordt alles op de juiste wijze in kaart gebracht. Afhankelijk van de situatie wordt er ook een plan van aanpak opgesteld. Zowel de medewerker als de budgetcoach zullen zich hieraan moeten houden. Er wordt gekeken naar passende oplossingen voor de schulden, zoals schuldsanering of de verkoop van de woning of auto. Vanzelfsprekend wordt er ook gezorgd dat er een gezond evenwicht ontstaat tussen de inkomsten en uitgaven, zodat de problemen in ieder geval niet groter worden.

Naast de technische oplossingen zal de budgetcoach ook met de werknemer kijken naar het gedrag van de werknemer, zodat er ook wordt geprobeerd om te voorkomen dat de geschiedenis zich zal herhalen. Het uiteindelijke resultaat van de begeleiding is dat de medewerker een nieuwe stabiele financiële situatie ervaart en zich van daaruit weer kan richten op andere belangrijke dingen, zoals werk.

Waarom zou ik als werkgever hierin investeren?

In mijn eerste blog schreef ik al dat een medewerker met schulden de werkgever ongeveer € 13.000 per jaar kost. Deze kosten kun je je besparen als je een begeleidingstraject voor de medewerker mogelijk maakt.  Het rendement zal uiteindelijk nog hoger zijn, omdat de geholpen medewerker uiteindelijk veel meer energie heeft om zijn werk uit te voeren en richting jou als werkgever royaler zal zijn. Een bijdrage leveren in de oplossing van een groot probleem van iemand leidt doorgaans tot grote dankbaarheid en loyaliteit. Hierbij heb je als werkgever een extra sterke secundaire arbeidsvoorwaarde gecreëerd die je als werkgever uiteindelijk geld oplevert.

Heb je naar aanleiding van mijn blogs behoefte aan meer informatie of wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met je accountmanager bij De Friesland.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.