Discussie: Webinar "Lekker aan het werk" over stress en voeding

| 10 reacties

Op donderdag 14 mei (9.30 uur) organiseert de community Vitaal Ondernemend Noord-Nederland (een initiatief van VNO-NCW Noord en De Friesland) een webinar via Zoom. Mascha Perquin deelde waardevolle inzichten over de relatie tussen stress en voeding.

Je kunt de Stress en voeding mini.pdf hier bekijken. Heb je vragen of opmerkingen, of wil je weten hoe Mascha jouw bedrijf kan helpen? Reageer dan onder dit item.

 Lockdown leidt tot meer stress en ongezondere leefstijl.

De coronacrisis heeft de leefstijl van de meeste Nederlanders niet gunstig beïnvloed. Ruim een derde beweegt minder sinds de lockdown, veel mensen hebben last van stress en het overgrote deel heeft zijn eetgedrag niet aangepast.

De webinar onder leiding van Mascha Perquin gaat over stress en voeding en de effecten die ze op elkaar hebben. Welk effect heeft stress op je spijsvertering en hoe ga je daarmee om zijn belangrijke vragen. Stress wordt voor een belangrijk deel gestuurd door je hormoonstelsel. Hormonen hebben een duidelijke invloed op de spijsvertering en op je biologische klok. Niet voor niets wordt het darmstelsel ook wel het tweede brein genoemd. We gaan hierbij in op de betrokken hormonen en eindigen met tips om je voeding aan te passen zodat je stress kunt reduceren.

In 2011 is Mascha Perquin gestart met Foodtruck Mama Mascha; het 'zusterbedrijf' van "Lekker aan het werk" en werkt ze voor de zorg, het onderwijs en particulieren. 


Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

10 reacties

 • Dankjewel voor je reactie. Hopelijk kan ik een eventueel volgend webinar live volgen. Ben benieuwd! 

 • Ha Dolf, bedankt voor je reactie! Helemaal mee eens hoor...het gaat om een structurele keuze en niet om hap snap slik weg oplossingen. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om de grenzen van je medewerkers te bewaken en hen te ondersteunen op fysiek en mentaal vlak. Op die manier draag je direct bij aan werkgeluk. Daar proberen we wij in ons Sterk te Werk aanbod ook zeker op in te spelen. 

 • Hoi Mascha, bedankt voor je antwoord. De carrot werkt inderdaad vast beter dan de stick, helemaal als het een lekkere wortel is;-)

 • Hi Elleke, Ja dat is en goede vraag. Beetje onderbelicht in het webinar. Maar inderdaad door ongezond te eten en leven kun je ontstekingsreacties veroorzaken en die veroorzaken dus stress in je lichaam.  dat geldt niet alleen voor suiker en koffie, maar voor alle ongezonde dingen. 

 • Hi, dat hangt er vanaf aan wie je het vraagt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat zegt dat het werkt, maar de Nederlandse Gezondheidsraad weegt alle onderzoeken af en het Voedingscentrum geeft daarop aan dat ze niet nodig zijn als je gezond en gevarieerd eet. Het kan geen kwaad als bang bent dat je tekorten hebt, maar kijk wel goed naar de verpakking omdat sommige gevaarlijk hoge doses van bijvoorbeeld vitamine B6 bevatten. 

 • Hi Emma, Bedankt voor je reactie. Werkgevers kunnen zeker wat doen! Het belangrijkste is natuurlijk dat ze goed contact houden met medewerkers. Het lijkt er op dat veel meer mensen voor langere tijd thuis zullen werken dus contact is superbelangrijk. Ik ben het met Dolf eens dat een goed vitaliteitsbeleid een belangrijk startpunt is. Ik vind het ook heel belangrijk dat werkgevers de intrinsieke motivatie proberen aan te wakkeren van hun medewerkers. Alleen dan kunnen ze stappen maken. Het aanwakkeren doen wij door niet alleen aan bewustwording te werken (dat kan nu via webinars of individuele coaching) maar ook via nudging en om de funfactor niet te vergeten. Als gezond eten lekker en makkelijk is dan zullen mensen zich sneller laten verleiden. Wij doen nu ook weer catering met onze foodtruck op locaties bij werkgevers (die wel weer op 1 locatie zijn). Een beetje gezonde verwennerij dus! 

 • Hoi Mascha, je zei dat vitaminesupplementen prima zijn om te gebruiken als dat voor je werkt. Maar ik vraag me toch af, is ooit aangetoond dat ze werken? Of moeten we op ons onderbuikgevoel vertrouwen?

 • Hoi Ik ben wel benieuwd: kun je stress ook verhogen door veel suikers of cafeïne binnen te krijgen? 

 • Dag Emma, ik ben Mascha niet maar wil toch reageren als je dat goed vindt.

  Werkgevers kunnen natuurlijk allerlei concrete zaken faciliteren, maar het begint bij een duidelijke keuze voor welzijn (en gezondheid) van je personeel. Daar structureel voor kiezen is een must. Anders blijft het bij wat hap-snap-aanbod. Een keer een activiteit om te bewegen, een keer een item over voeding, een keer een team-building etc.

  Pas als de keuze er is om tijd en budget vrij te maken om daadwerkelijk en structureel aandacht te geven aan vitaliteit, inzetbaarheid en werkgeluk, dan komt er wat op gang. En dan nog is faciliteren niet genoeg: denk aan de jaarlijkse sportdag (zet geen zoden aan de dijk, levert blessures op), de aanschaf van hoog-laag bureaus die vervolgens niet gebruikt worden) of naast ongezonde snacks in de bedrijfskantine ook wat gezondere (die amper gekozen worden vanwege de 'concurrentie').

  Waar een duidelijke beleidskeuze wordt gemaakt zal m.i. een vervolg komen waar medewerkers naast aanbod ook ondersteund worden in het veranderen van (gewoonte)gedrag. Pas dan kunnen er door medewerkers andere en ook eigen keuzes worden gemaakt die ook nog eens blijvend zijn. Of dat nu gaat over voeding, beweging, stressreductie, ontspanning, zingeving en plezier op het werk of wat dan ook kan bijdragen aan vitaliteit en gezondheid. Dus naast aanbod en faciliteren ook ondersteunen in de gedragskant en dus eigen verantwoordelijkheid.

 • Hi Mascha, bedankt voor het webinar. Een lekker helder en no nonsense verhaal! Ik vond deze vraag nog interessant: Wat kunnen werkgevers nu (grotendeels op afstand) doen om hun werknemers te ondersteunen? Ten eerste bij het voorkomen van stress, maar ook bij gezonde keuzes qua voeding?