Deel deze blog

Gezond eten met meer groente, hoe doe ik dat?

Gezond eten met meer groente, hoe doe ik dat?

Begin dit jaar hadden we een poll over jullie goede voornemens. Veel van jullie wilden gezond eten door meer groente te gaan eten. Wij zijn benieuwd: hoe gaat het daarmee? Is het gelukt of ben je gebleven bij de oude gewoonte en waarom? Het veranderen van een oude gewoonte is niet eenvoudig en het kan niet allemaal tegelijk. Diëtist Judith schreef er al eens een blog over waarin ze precies uitlegt hoe jij jouw oude gewoonte omzet in een nieuwe.  Wil je nog steeds meer groente eten? Dan hebben wij nog wel een paar handige tips voor je. 

Groente en een goede gezondheid

Dat groente gezond zijn dat weten we, ze leveren ons lichaam een hoop vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Groente helpen ook om de bloeddruk te verlagen én ze dragen bij aan een goed cholesterol. Daarnaast bieden ze bescherming tegen hart- en vaatziekten. De voordelen zijn eindeloos. Met al deze voordelen op een rij kunnen we concluderen dat groente positief is voor de algehele gezondheid én daarbij dus een onmisbaar onderdeel van je voedingspatroon. 

Hoeveel groente moet ik eten?

De meeste mensen weten het wel, de richtlijn van het voedingscentrum is om minimaal 250 gram groente per persoon per dag te eten. En ja dat is best wel veel. Als je met een gezin van 4 personen 1 broccoli verwerkt in de avondmaaltijd óf een zak zak roerbakgroente ga je die 250 gram groente per persoon nooit halen. Met een gezin van 4 zit je al snel op 1 kilo groente die in de avondmaaltijd verwerkt moeten worden. Gezond eten is best een behoorlijke uitdaging. 

Gezond eten met meer groente doe je zo:

1. Beleg je graag je boterham, cracker of rijstwafel met bijvoorbeeld kipfilet, ham, (smeer)kaas of hummus? Versier 'm dan met groente als radijs, komkommer, tomaat, avocado, augurk of reepjes paprika.
2. Liever iets warms? Bak wat champignons en paprika met jouw lievelingskruiden en eet dit samen met wat toast of verwerk het door een omelet. 
3. Verse soep. Dit kun je makkelijk van te voren maken en invriezen in porties. Lekker voor de lunch! 
4. Ken je die zakken met roerbakgroente of soepgroente? Lekker makkelijk, gesneden en wel. Neem wat uit de zak en roerbakken maar, met bijvoorbeeld kerrie kruiden of andere kruiden naar smaak en dit samen met een plakje kipfilet op een broodje en smullen maar! 
5. Maak een groente smoothie; spinazie, boerenkool, komkommer, avocado, het kan allemaal. Een goede start van de dag! 
6. Dubbel je porties. Eet je normaal 1 broccoli bij het avondeten? Neem er dan nu 2 of kies er nog een andere groente bij. Variëren kun je leren. 
7. Serveer bij het avondeten een salade. 

Zo, met deze tips kun je vast en zeker aan de slag. Hoe zorg jij ervoor dat je meer groente eet? Deel je favoriete groene gerecht en andere groentetips met de wijs met je spijs community hieronder in de comments. 

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.