Deel deze blog

Zo kom je de kerstdagen door met gezonde(re) keuzes

Zo kom je de kerstdagen door met gezonde(re) keuzes

De kerstdagen naderen en bij veel mensen betekent dat véél en ongezond eten. Prima natuurlijk als je daar lekker van kunt genieten maar vervelend als je je achteraf, of zelfs tijdens al, opgeblazen, niet lekker en misschien wel schuldig voelt. Herken je jezelf hierin en kun je nog wel wat inspiratie gebruiken om wat gezonder en met mate de kerstdagen door te komen? Wij hebben wat handige tips en goede ideeën voor je. 

Kerst ontbijt

Iedereen kent het wel, de goed gedekte ontbijttafel met allerhande lekkers. Je weet bijna niet waar je moet beginnen. Op zoek naar een wat kleiner, gezonder alternatief? Misschien zijn deze kerst pannenkoekjes wat voor jou. Voor 10 stuks heb je nodig: 200 ml melk, 150 gram havermout, 2 eieren en 2 bananen. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en mix met een mixer tot een lekker beslag. Bak ze vervolgens met een beetje boter of olie in een pan. Decoreer ze met stukjes warme peer en kaneel et voilà: een heerlijk kerst ontbijtje.

Tip: Gebruik een uitsteekvormpje van bijvoorbeeld een kerstboom voor een extra kerst gevoel. Ook leuk om samen met kinderen te doen!

Ho-ho-hapjes

Sla je het kerstgebak, de kerstkransjes, kerstkoekjes en kerstchocolaatjes het liefst over dit jaar? Misschien zijn deze muffins wel wat voor jou! Makkelijk zelf klaar te maken én met minder geraffineerde suikers. Mascha en Carina doen het voor, je hoeft ze alleen maar na te bakken. Hou je niet van bosbessen? Geen paniek, de bosbessen zijn makkelijk te vervangen voor een ander soort fruit naar keuze!

Tip: Maak de muffins een dag van te voren, dan hoef je ze tijdens kerst alleen nog te serveren

Fan van hartig?

Ben je meer van de hartige hapjes? Ik maakte laatst zelf voor het eerst krokante kikkererwten. Toen ik het las dacht ik 'nee he, dat ga je toch niet eten bij de borrel..' maar ik moet eerlijk zeggen, ze waren heerlijk. Wat heb je nodig? Een blik kikkererwten, een theelepel knoflookpoeder, een halve eetlepel paprikapoeder (ik koos voor de pikante), snufje zout en 2 eetlepels olijfolie. Laat de kikkererwten even uitlekken en meng ze vervolgens met alle andere ingrediënten samen in een kom. 15 minuten in de oven op 200 graden, even omscheppen en daarna nogmaals 10 tot 15 minuten terug de oven in. Even laten afkoelen en smullen maar!

Groente gourmet

Gourmetten is populair tijdens de feestdagen. Lekker lang tafelen met veel stukjes vlees. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook groentes zijn heerlijk tijdens de gourmet en vaak wat lichter op de maag. Zo kun je bijvoorbeeld kleine gevulde champignons serveren, zoals @ hier in de comments liet zien. Maar ook groente slaslicks zijn leuk en makkelijk om zelf te maken. Kies een aantal van je favoriete groentes (bijvoorbeeld ui, paprika, courgette, aubergine) en rijg ze afwisselend aan een saté prikker. Zorg er wel voor dat je de saté prikker van te worden goed nat maakt, anders kan hij 'verkolen' en dat smaakt niet zo lekker. 

De kracht van mindful beslissen

Vind je het moeilijk om nee te zeggen of je te houden aan vooraf bedachte afspraken met jezelf? Misschien is dan de laatste webinar van Judith nog wat voor jou. Ze neemt je hierin mee naar de kracht van mindful beslissen met een oefening die ook goed voor de komende feestdagen toe te passen is.

Fijne feestdagen en geniet!

Heb jij zelf nog een leuke tip of een heerlijk gerecht voor de feestdagen? Of wil je juist na de feestdagen een lekker gerecht (foto of recept) met ons delen? Vinden we leuk!. Hoe meer we delen hoe meer we inspireren! Wij wensen jullie hoe dan ook alvast hele fijne feestdagen en vergeet vooral niet om te genieten.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.