Deel deze blog

Mama Mascha maakt: Groentegehaktballetjes met broccoli-aardappelpuree

Mama Mascha maakt: Groentegehaktballetjes met broccoli-aardappelpuree

Om de week op dinsdag deel ik, Mama Mascha, een van mijn favoriete recepten met jullie. Zo leren jullie (hopelijk) wat nieuws en inspireren we elkaar. Mijn recepten zijn eenvoudig te bereiden, lekker en gezond! Vandaag ga ik aan de slag met broccoli.

Groene borstel

Broccoli is één van de meest gegeten groente in Nederland en ik snap dat wel. Het is gezond, lekker en je kunt er alle kanten mee op. Denk aan wokken, bakken, koken of zoals ik vandaag doe, verwerken in een puree!

Weetje: De roosjes van de groente lijken net kleine borsteltjes en het grappige is: ze werken ook zo! Wanneer je op een rauw broccoliroosje kauwt, borstel je als het ware de bacteriën weg die tandplak veroorzaken. Het ijzergehalte zorgt daarnaast ook nog voor een soort beschermend schild op het tandglazuur. Dus poetsen maar... Wink

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

- 250 gram rundergehakt
- 125 gram wortels
- 125 gram doperwten
- 50 gram paneermeel
- 1 ui
- 1 ei
- 3 eetlepels koolzaadolie
- 3 eetlepels baharat of een andere Oosterse kruidenmix

- 800 gram kruimige aardappelen
- 400 gram broccoli-roosjes

Zo maak je het

Groente gehaktballetjes

Pel en snijd de ui. Snijd de wortel in stukjes. Doe alle ingrediënten - behalve de olie - in een keukenmachine met wat peper en zout en laat de machine mengen tot er een mooie structuur ontstaat. Je kunt er ook voor kiezen om de groente fijn te snijden en daarna alle ingrediënten met de hand te mengen. De structuur van de balletjes blijft dan wat grover en luchtiger. 

Maak 8 gehaktballen van het gehaktmengsel. Bak de balletjes in de olie in een braadpan op hoog vuur in ongeveer 5 minuten goudbruin. Zet daarna het vuur zachter en laat nog 10 minuten zachtjes bakken. Voordat ik het vuur zachter zet en de deksel op de pan gaat, doe ik altijd nog een flinke scheut rode wijn of port in de pan. Maar dat is optioneel, water kan ook. 

Broccoli-aardappelpuree

Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 25 minuten gaar. Kook de broccoli in 5 minuten gaar. Houd bij het afgieten van de broccoli wat kookvocht achter. Stamp de aardappelen tot een puree en meng hier de broccoli met voldoende peper en zout doorheen. Als de puree wat te grof is kun je wat broccolivocht toevoegen.

Voedingswaarde per persoon

Groente gehaktballetjes

- Kcal 295
- Koolhydraten 23,7 gram
- Eiwitten 18,9 gram
- Vetten 20,5 gram
- Groente 63 gram

Broccoli-aardappelpuree

- Kcal 197
- Koolhydraten 36,6 gram
- Eiwitten 7,3 gram
- Vetten 1,3 gram
- Groente 100 gram

Wat is jullie favoriete recept met broccoli? Eet je het het liefst gekookt, in een puree of misschien wel in een roerbakgerecht? Laat het me weten in dit forum. Heb je dit gerecht gemaakt? Maak een foto en deel je reactie hieronder! 

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

Bovenliggend Opmerking Onderliggend
Geen gegevens