Deel deze blog

Judith weet ‘t: thuis eten, op vakantie vreten

Judith weet ‘t: thuis eten, op vakantie vreten

De vakantie periode komt er aan en dat betekent voor velen van ons dat we ons huidige eetpatroon compleet over boord gooien en overstappen op de vakantie-eet-modus. Diëtist Judith staat voor ons paraat met goede raad én verrast ons met etenswaardigheden. We vroegen haar hoe het nou eigenlijk komt dat we er tijdens de vakantie zo'n ander eetpatroon op nahouden. Deze week vertelt Judith je alles over vakantie en eten.

Vind je het belangrijk?

Sta jij zowel voor als na je vakantie op de weegschaal? Dan vind je jouw gewicht blijkbaar belangrijk en ben je benieuwd of jouw eetgedrag op vakantie ook invloed heeft op dat getal op de weegschaal. Ons brein vindt het lastig als we tot de conclusie komen dat we inderdaad zijn aangekomen na de vakantie.  We doen aan achterafredenatie; ja ik nam iedere dag een ijsje, ik heb niet gesport op vakantie, ze hadden er zulke lekkere wijn en ga zo maar door. Maar aan achterafredenatie heb je absoluut niks, het gaat om kiezen in het moment. Wat vind jij op dát moment belangrijk?

2 handen in de lucht

Steek je beide handen in de lucht. Je rechterhand staat voor wat je wilt in jouw leven, je linkerhand voor wat je moeilijk of ongemakkelijk vindt. Zelf sta je in het midden en jij kiest. Je rechterhand zegt bijvoorbeeld dat je zo goed bezig bent met gezond eten en je in de vakantie niet wilt aankomen, maar ja links zegt dat elke dag een ijsje eten toch wel heel lekker is en sporten op vakantie een echte no go. De kunst is om niet op de automatische piloot te gaan kiezen tijdens jouw vakantie maar je juist bewust te zijn van jouw keuze.

What the hell

Als het om vakantie gaat dan schieten we vaak te ver door en zetten we onze keuze voor een langere periode vast. Voor de vakantie begint doe je een paar weken extreem goed je best want ja dan ziet het er allemaal net wat beter uit in dat badpak. Tijdens de vakantie kunnen we dat compleet laten varen; we pakken het na de vakantie wel weer op, nu wil ik genieten. Dit is het ‘What the hell fenomeen’; we geven onszelf toestemming om voor een bepaalde periode alles toe te laten.

Waarom we dat doen? Omdat we tijdens onze vakantie geen ongemak willen voelen. Maar zet die keuze nou eens niet vast voor een langere periode maar maak op het moment zelf een bewuste keuze. Gister heb ik geen ijsje gegeten dus vandaag geniet ik er extra van. Juist die bewuste keuzes op het moment zelf zorgen er voor dat je voor de langere termijn jouw gezonde levensstijl veel beter vast kunt houden.

Wat voor vakantie kies jij voortaan?

Voordat je op vakantie gaat, maak je al een beslissing over het soort vakantie dat je gaat vieren. Kies je voor een actieve vakantie waarin je elke dag gaat wandelen of fietsen? Dan zorg je er vaak voor dat je wat te eten bij je hebt voor onderweg. Eigenlijk ga je vrij gestructureerd te werk, je plant je eetmomenten om de activiteiten heen (je eet gestructureerd) en dat zorgt er voor dat je minder schommelt in je gewicht. Of kies je voor een all-inclusive vakantie; lekker eten en bij het zwembad liggen met een puzzelboek. Even nergens meer over nadenken en alles op zijn beloop laten. Hierbij is structuur in je eetpatroon veel moeilijker en de verleidingen ook nog eens mega.

En, wat kies jij voor jou volgende vakantie? Deel het met de andere communityleden door een reactie achter te laten hieronder in de comments. 

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

  • Tijdens de vakanties let ik wat minder op het eten omdat ik weet dat ik dit na de vakantie wel weer oppak. Ik zorg er wel voor dat ik wel mijn beweging op peil blijf, tijdens de vakanties sport ik soms nog wel meer dan daarbuiten. Dus niet alles op z'n beloop laten maar wel wat minder gericht op de voeding.