Deel deze blog

Judith weet ‘t: waarom denken we de hele dag aan eten?

Judith weet ‘t: waarom denken we de hele dag aan eten?

Het eerste wat er in je hoofd opkomt als je s‘ ochtends wakker wordt: ‘wat ga ik vandaag eens allemaal eten?’ Herkenbaar? Denk jij ook de hele dag aan eten? En kan dat eigenlijk kwaad als je de hele dag aan eten denkt? Dát vroegen we aan diëtist Judith, zij staat voor ons paraat met goede raad én verrast ons met etenswaardigheden.

Ballast voor je brein

De hele dag aan eten denken kan behoorlijk zwaar zijn. Vooral als je aan het lijnen bent of een bepaald dieet volgt kun je door deze gedachtes het gevoel krijgen dat je extra op de proef wordt gesteld. Wij mensen zijn extreem goed in het denken aan eten, zo kunnen we ons maar al te goed herinneren hoe die favoriete maaltijd eruitziet en als we onze ogen er bij sluiten kunnen we het gerecht bijna ruiken. Onze mond maakt al speeksel aan, onze alvleesklier al insuline en uiteindelijk daalt onze bloedsuikerspiegel. Dat alles bij elkaar zorgt er voor dat ons lichaam een hongersignaal krijgt. Wat? Ja, alleen al door te denken aan eten zet je je lichaam dus aan het werk. Dat is zeker weten een last want écht honger hebben we niet.

Te veel triggers

Hoe komt dat dan dat we die gedachtes over eten steeds hebben? Je omgeving triggert je brein continue. We zijn omgeven door eten, op iedere hoek van de straat een eettentje, collega’s op het werk die jarig zijn en trakteren, reclames op televisie, folders door de brievenbus en ga zo maar door. Dan zijn er nog de vele gewoontes; momenten die gevierd moeten worden en waar altijd eten bij hoort. Daarnaast zien we eten als een beloning. We hebben een zware dag gehad, heel goed ons best gedaan, de to do list afgewerkt en daarom belonen we onszelf. Hartstikke logisch!

Stoppen met denken aan eten doe je zo

Tja was het maar zo simpel. Kan jij beïnvloeden wat je denkt? Dat wordt lastig. Maar opmerken dat je wéér aan eten denkt en vervolgens vaststellen of je werkelijk honger hebt of niet, dat kan wel! Daarvoor kun je de hongerschaal gebruiken. Bij 5 ben je neutraal. Hoe voelt het in jouw lichaam? Heb je lichte trek of denk je heel veel aan eten? Dat zijn 2 verschillende dingen. Misschien kun je het moment van eten uitstellen. Probeer het eens!

Ga voor gedragsverandering

We hebben geen invloed op wat we denken. We kunnen wel invloed uitoefenen op ons gedrag. Als je gaat eten probeer dat eens mindful te doen: eet met aandacht. Eet rustig, goed kauwen, proeven en geen afleiding van bijvoorbeeld de televisie. Op deze maniergeef je jouw verzadigingshormonen de kans om hun werk te doen. Je geeft je lichaam de tijd om vol te raken.

En dan is er afleiding

Afleiding is zeker weten een goed idee als je gedachten weer eens bij eten zitten. Dat kan op drie manieren; afleiding voor je hoofd, voor je handen of je omgeving. Bij hoofd kun je denken aan iemand bellen of een puzzeltje maken. De was opvouwen, opruimen, je nagels lakken of breien zijn vormen van afleiding van je handen. Je omgeving afleiden doe je door niet onder een kleedje op de bank te gaan zitten maar onder de douche te stappen of de deur uit te gaan voor een wandeling. Succes gegarandeerd.

Denk jij ook veel aan eten? Hoe ga jij daar mee om? Ik ben benieuwd naar jullie reacties, deel ze gerust in de comments.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.