Deel deze blog

Judith weet ‘t: waarom regent het soms eetbuien?

Judith weet ‘t: waarom regent het soms eetbuien?

Diëtist Judith staat voor ons paraat met goede raad én verrast ons met etenswaardigheden. We zitten momenteel bijna allemaal thuis en de koelkast/voorraadkast is akelig dichtbij. Hoe kan het dat je op sommige momenten jezelf vol wilt vreten met ál het lekkers in huis? Je lijkt er maar niet verzadigd van te raken. Deze week geeft Judith een lesje eerste hulp bij eetbuien.

Onrust weg eten

Je lichaam schreeuwt om eten: nu én veel! Het voelt als moeten. Je vindt jezelf zielig, je bent zo moe en druk, je hebt net ruzie gemaakt, een vervelende mail ontvangen, de bus gemist, je moet nog een toets leren en ga zo maar door. We snaaien voornamelijk bij alledaagse tegenslagen. Je eet iets weg. Je voelt je onrustig, om welke reden dan ook, en dan ga je eten. Want: eten geeft rust. Het pept ons humeur weer op. Soms is 1 zak chips niet genoeg en stouw je ook nog twee stroopwafels naar binnen, totdat de onrust weg is. Maar, ik help je uit de droom, die onrust gaat niet weg. Continu blijven eten is puur vermijdingsgedrag.

eetbuien

Eerste hulp bij eetbuien

Wat doe je dan als het gaat regenen? Zoek naar afleiding. Doe iets wat niet zoveel tijd kost, dat kan van alles zijn; printerpapier bijvullen, de was opvouwen, nagels lakken, een rondje om het huis lopen, paperclips sorteren, douchen. Zoek naar kleine klusjes die jouw constante loop naar de keuken doorbreken. En als de bui voorbij is getrokken dan is de vraag; waar komt deze eetbui nu écht vandaan?

Langetermijnoplossing

We willen van ons onrustige gevoel af en grijpen gelijk in door een (vr)eetbui te starten. Zo, opgelost en weer door. Maar dat ingrijpen doen we eigenlijk veel te vroeg. Ga eerst voor jezelf na waar je nu werkelijk behoefte aan hebt; is dat meer slaap, een luisterend oor, of troost? Herken de onrust, weet waar het vandaan komt en accepteer dat het zo is.

Heb jij ook wel eens een (vr)eetbui? Deel je ervaringen (én tips) met ons in dit forum.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.