Deel deze blog

Judith weet ‘t: waarom we niet van het vlees af willen

Judith weet ‘t: waarom we niet van het vlees af willen

Diëtist Judith staat voor ons paraat met goede raad én verrast ons met etenswaardigheden. Hoe kan het dat het we met z’n allen zo graag vlees willen blijven eten, en het liefst elke dag? Judith vertelt ons waarom we niet van het vlees af willen én wat dat betekent voor onze gezondheid.

Weten wat voor vlees je in de kuip hebt

Vlees eten is een gewoonte. Boerenkool eet je met worst. Een boterham met boterhamworst en op de BBQ gaat vlees, veel vlees. Ben je vegetarisch? Dan moet je dat uitleggen, en is het maar lastig wanneer je bij iemand gaat eten. Ja, er zijn ook hele volksstammen die geen vlees eten maar in de Westerse wereld zit het nou eenmaal gebakken in ons DNA.

Mm... lekker!

En dat bakken maakt dat wij vlees écht heel lekker vinden. Judith vertelde ons al eerder over het Maillardeffect; het dichtschroeien van eiwitten. Je kent het wel, die overheerlijke geur die vrijkomt bij het braden van een gehaktbal. Die geur ervaren wij als goddelijk. En juist die geur is eigenlijk onmogelijk om na te bootsen met een ander product.

Elke dag vlees is niet normaal

In vlees zitten veel voedingsstoffen en het geeft ons de benodigde eiwitten. Vanaf de oertijd zijn we al vleeseters. Maar zelfs toen aten we echt niet élke dag vlees. Wanneer er een hert werd geschoten, dan was er vlees. Lukte het jagen even niet? Dan werd er een vis gevangen of werden er bessen geplukt. Variëren kun je leren. En wat dacht je van vijftig jaar geleden toen je ouders klein waren, toen stond er ook zeker niet elke dag vlees op het menu. Het was een luxeproduct en dat konden veel mensen zich niet veroorloven.

Hoe kom je er van af?

Minder vlees eten zorgt voor een beter milieu en is goed voor dierenwelzijn maar heb je wel eens aan je eigen gezondheid gedacht? Het eten van (te) veel bewerkt vlees hangt nauw samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darm- en longkanker. Dat klinkt best heftig. Dus vervang het eens voor meer volkoren producten, peulvruchten en groente. Daar zit deze vegaburger vol mee.
 
 
Heb je nou tóch nog zin in dat stukje vlees? Kies dan voor onbewerkt, mager vlees. Dat past prima in een gezond voedingspatroon, hierin zitten veel eiwitten, vitamines en mineralen. Eet smakelijk!

 

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.