Deel deze blog

Judith weet ‘t: wat voor invloed heeft jouw omgeving op je eetgedrag?

Judith weet ‘t: wat voor invloed heeft jouw omgeving op je eetgedrag?

Je kunt zelf goede en gezonde keuzes maken als het om eten gaat maar dat is soms knap lastig. Aan alle kanten word je beïnvloed en dat heb je soms zelf niet eens door. Diëtist Judith staat voor ons paraat met goede raad én verrast ons met etenswaardigheden. In dit blog maakt Judith je bewust van alle invloeden om je heen én vertelt ze hoe je daar het beste mee om kunt gaan. 

Wat beïnvloedt mij?

Jouw omgeving heeft ontzettend veel invloed op jou en je eetgedrag. Eten is overal, op iedere hoek van de straat, bij het tankstation, oh en ben je de supermarkt bijna uit dan word je nog even geconfronteerd met de kassakoopjes. De geur van vers gebakken brood bij de bakker brengt een hongerig gevoel in ons naar boven. We worden continu verleid en voor we het door hebben, hebben we alweer eten in onze mond zitten.

Marketing trucs

Fabrikanten zijn er een ster in om ongezonde producten gezond te laten lijken. Zo staat er fruit op je pak multivitaminen afgebeeld om je een goed gevoel te geven, en ja eigenlijk klinkt de naam ook al super gezond. De hoeveelheid suiker en het aantal calorieën vergeten we al snel. Ook gezondheidstermen zijn razend populair en we trappen er met open ogen in: gezond, vegan, 0% vet, boordevol vitamines en ga zo maar door. En wat dacht je van al die aanbiedingen die je om de oren vliegen? Heb je ineens vier zakken chips in je kar liggen, maar had je die wel echt nodig?

Waar heb jij invloed op?

Tijd voor pizza! Je hebt geen invloed op hoeveel zout er in de diepvriespizza van de supermarkt zit óf in die van die bestelde party pizza. Je heb wél invloed op jouw keuze om een pizza te eten, misschien kun je er zelf een bakken? Wees je er bewust van dat je continu verleid wordt en vraag je iedere keer af: wil ik dit?

Beïnvloed je brein

Wij mensen zijn biologisch ingesteld om hedonisch te eten. Dat betekent kort gezegd lekker, gewoon voor het plezier eten. We eten vaak niet omdat we honger hebben maar omdat het lekker is. We willen genot en plezier. Er zitten plekjes in onze hersenen die ons belonen om lekker te eten. En die lekkere dingen zijn vaak niet heel goed voor ons lichaam.

Zorg er dan ook voor dat het gezonde eten óók lekker is. Ja, dat kost soms veel energie en ja, dat levert ongemak op. We moeten immers nieuwe recepten testen, nieuwe ingrediënten leren eten en niet alles vind je direct lekker. En dat lekkere eten dát is nou juist zo belangrijk voor ons, het is onderdeel van het mens zijn. Het is ok om daar (af en toe) aan toe te geven, maar kies bewust.

Wil je nog meer weten hoe dat hedonische eten nou precies werkt, hoe gaat dat in ons brein? Dan heeft de Universiteit van Nederland nog een leuk online college: Waarom kun je door blijven eten terwijl je eigenlijk al vol zit?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.