Deel deze blog

Judith weet 't: zo eten mijn kinderen wel wat de pot schaft

Judith weet 't: zo eten mijn kinderen wel wat de pot schaft

Diëtist Judith staat voor ons paraat met goede raad én verrast ons met etenswaardigheden. Hoe gaan jouw kinderen wél eten wat jij op tafel zet? Zonder de vieze gezichten te trekken of het zelfs uit te spugen? Judith vertelt je waarom en geeft je praktische tips.

Accepteren kun je leren

Het hoort er gewoon bij. Kinderen leren door grenzen op te zoeken, ze experimenteren met eten. Kinderen willen voelen wat ze eten. Dus: gaat dat maaltje met de handen naar binnen? Prima, als er maar wat wordt gegeten. Toch? Gooit je kind de macaroni aan de kant, maar eet ‘ie wel de broccoli op? Dat is OokGoed! Door dit gedrag doet je kind ervaring op, accepteer dus gewoon dat je kinderen dit doen. Makkelijker gezegd dan gedaan? Judith heeft tips!

5 praktische tips

  • Het oog wil ook wat. Laat het er leuk uitzien, maak eens een lachend gezichtje van het eten. Daar word je kind in ieder geval vrolijk van.
  • Laat je kinderen helpen in de keuken. Ja, dat kost tijd en ja, daar heb je niet altijd even veel zin in. Maar het kan heel simpel; laat ze de komkommer snijden of bak samen een bananenbrood.
  • Appelmoes is zo erg nog niet. Wil je je kind een nieuwe groente leren eten? Dan mag dat best samen met een beetje appelmoes. Maak hierover wel duidelijke afspraken. Appelmoes gaat alléén op een nieuwe groente en als ze het lekker vinden dan gewoon weer zonder.
  • Maak een hapjesschaal. Lekker met allemaal verschillende groentes en laat je kind al spelend pakken wat ‘ie wil. Zo laat je de tafelmanieren even voor wat het is. Want aan tafel wil je ze naast goed eten, ook manieren leren en dat brengt soms best wat druk met zich mee.
  • Incognito doe je zó. Wees creatief met het verwerken van groente en fruit die ze “vies” vinden. Maak bijvoorbeeld eens een chocolade-avocadotaart. Avocado neemt de smaak aan van zijn mede-ingrediënt.

Positiviteitspowerrr…

Een kind doet niet wat je zégt, een kind doet uiteindelijk wat jij dóet. Besteed dus niet te veel aandacht aan negatief gedrag, totdat het echt ongewenst gedrag wordt. Benader daarom het positieve. Op “Bah wat vies, ik hoef dit niet!” kun je reageren met: “Wat goed dat jij zo rechtop aan tafel zit”. En onthoud: voor 80% je bord leeg eten, is OokGoed!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.