Deel deze blog

Kijkje in je koelkast

Kijkje in je koelkast

Deze week houden we ons in de challenge natuurlijk druk bezig met het voorkomen van voedselverspilling. Een belangrijk element hiervan is de koelkast, want hoe gebruik je die nou eigenlijk optimaal? In deze blog deel ik een aantal tips. Lees je mee?

Temperatuur-tip

Allereerst is het belangrijk dat je je koelkast instelt op de juiste temperatuur. Om te zorgen dat er zo min mogelijk bacteriën groeien, kun je de koelkast het beste instellen op 4 graden. Houd er wel rekening mee dat ondanks deze ingestelde temperatuur er alsnog temperatuurverschillen zullen zijn. Wist je dat het onder en achterin de koelkast altijd het koudst is?

Groente en fruit

We kennen hem allemaal denk ik wel, de groentelade. Deze lade heeft zijn naam niet zomaar aan iets te danken, het is namelijk voor de meeste groenten de veiligste opbergplek. Ook fruit kun je prima in de groentelade bewaren. Toch zijn er ook een aantal groente- en fruitsoorten die je beter niet in de groentelade, of überhaupt in de koelkast, kunt bewaren. (Zoete) aardappels, pompoenen, uien, komkommers, paprika's, aubergines, avocado's en tomaten kun je beter buiten de koelkast bewaren. Ook bananen, citrusvruchten, mango's, meloenen, ananas, perziken en granaatappels voelen zich beter buiten de koelkast.

Wist je dat je champignons het beste buiten de plastic verpakking kunt bewaren? Ze hebben een langere houdbaarheid wanneer je ze bijvoorbeeld in een papieren zak bewaart! De beste bewaarplek voor champignons is in het midden van de koelkast.

Zuivel

Zonet vertelde ik al dat het onder en achterin de koelkast het koudst is. Een prima plek dus om zuivel te bewaren. Let er wel op dat het niet té koud is, anders heb je kans dat je pak melk of yoghurt juist bevriest, en dat is natuurlijk niet zo lekker (al hoewel, frozen yoghurt? Wink). Voor zuivel is een constante temperatuur belangrijk en juist bij de deur van de koelkast zijn er de meeste temperatuurschommelingen (door het open en dichtgaan van de koelkast gedurende de dag). Het lijkt daarom beter op zuivel gewoon op de planken te bewaren. Frisdrank en bijvoorbeeld biertjes kunnen wel prima in de deur bewaard worden. Het voedingscentrum geeft overigens aan dat je een pak melk gerust ook in de deur kunt bewaren. Op deze plek is een geopend pak melk dan ongeveer 3 tot 5 dagen houdbaar.

Broodbeleg

Bovenin of op de plank onder de bovenste plank zijn de beste plekken om boter en kaas te bewaren. Wanneer je kaas te koud bewaard, kan hij uitdrogen en dat is natuurlijk niet lekker! Bovenin de koelkast is daarom een veilige plek. Ook potjes of blikjes met producten en eieren kun je goed bovenin de koelkast bewaren. Eieren hoeven niet persé in het eierrekje bewaard te worden. Je kunt ze ook prima in het eierdoosje laten staan!

Kliekjes

Heel belangrijk natuurlijk bij het voorkomen van voedselverspilling: hoe bewaar ik mijn kliekjes het beste? Het middengedeelte van de koelkast is niet te koud en niet te warm. Hier kun je je kliekjes dus goed bewaren. Zorg ervoor dat de kliekjes goed zijn afgekoeld, voordat je ze in de koelkast legt.

Nu ben ik heel benieuwd, na het lezen van deze tips, moeten jullie je koelkast opnieuw indelen of deed je het eigenlijk al heel goed? Je kunt je ervaringen, foto's of misschien nog wel andere tips hier delen.

Bron: www.huishoudbeurs.nl en www.voedingscentrum.nl

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.