Deel deze blog

10 moestuintips op een rij

10 moestuintips op een rij

Het moestuinproject is in volle gang. Zaaien, verzorgen, de juiste hoeveelheid water geven, er komt heel wat kijken bij je eigen moestuin. Hoe groot óf klein deze ook is. Afgelopen weken deelden we via onze social kanalen al veel nuttige moestuintips met je. Heb je ze gemist of wil je ze nog een keertje nalezen? In deze blog zetten we de 10 moestuintips voor je op een rij.

MOESTUINTIP 1: Begin klein

Het lijkt ontzettend leuk, zo’n moestuin met zoveel verschillenden soorten groenten en fruit. Maar het is best veel werk, aangezien bijna alle planten andere verzorging nodig hebben. Als je weinig ervaring met tuinieren hebt, kun je daarom het best klein beginnen met een paar verschillende soorten.

MOESTUINTIP 2: Voorzichtig naar buiten

Als de vooruitzichten van het weer goed zijn, kun je beginnen met afharden. Hiermee laat je de planten wennen aan de buitenlucht. Met afharden zet je de planten overdag buiten, maar ’s nachts als het koud is weer binnen. Zijn je planten gewend? Dan kunnen de meeste planten vanaf half april tot eind mei volledig naar buiten gaan.

MOESTUINTIP 3: Plant op de juiste plaats

De ene plant heeft veel zon nodig, de andere houdt van schaduw. Lees altijd de richtlijnen op het zakje van je tuinzaden óf op het label van je planten:

* Volle zon: de plant heeft meer dan 6 uur direct zonlicht nodig.

* Halfzon / Halfschaduw: de plant verdraagt wel wat schaduw, maar heeft ook 4 tot 6 uur zonlicht nodig.

* Schaduw: geef de plant een plekje met minder dan 4 uur directe zon. Bijvoorbeeld onder een boom of op een overdekt terras.

MOESTUINTIP 4: Zaai niet alles tegelijk

Spreid je oogst en zaai niet alles in één keer. Wil je bijvoorbeeld twee rijtjes wortelen, radijzen of sla? Zaai eerst één rijtje, wacht twee weken en zaai dan nog een rijtje. Op die manier hoef je niet alles tegelijk te oogsten én geniet je langer van verse groente uit eigen tuin.

MOESTUINTIP 5: Zet je moestuin in het zicht

Verstop je moestuin vooral niet! Hoe meer hij in het zicht ligt of hoe dichter bij de keuken of bij je terras, des te gemotiveerder je bent om hem te onderhouden.

MOESTUINTIP 6: Geef bewust water

Een van de belangrijkste reden waarom planten in de moestuin doodgaan is een gebrek aan water. Wil je sappige en knapperige groenten dan hebben ze nu eenmaal water nodig. Máár let op dat je ook weer niet teveel water geeft, dan ontstaan er namelijk schimmels of gaan de wortels rotten. Laat ze dus niet uitdrogen maar ook niet verdrinken. Dit gaat het beste door af en toe met je vinger te controleren hoe droog de aarde is. Na een tijdje krijg je hier een goed gevoel voor en zal het je steeds makkelijker af gaan.

MOESTUINTIP 7: Kweek wat je lekker vindt

Kweek wat je lekker vindt, en groenten die je niet of zelden in de winkel vindt, zoals tuinbonen of zomerpostelein. Zo heb je echt plezier van jouw moestuin en kun je uitkijken naar de oogst.

MOESTUINTIP 8: Onkruid vergaat niet

Onkruid haalt water en voedingsstoffen uit de bodem die je groenten goed kunnen gebruiken. Vermijd daarom onkruid in je moestuin. Onkruid daar? Wieden maar!

MOESTUINTIP 9: Geniet

Geniet zoveel mogelijk van je tuin en van je oogst. Maak het leuk voor jezelf om er mee bezig te zijn. Dan blijft het een toffe hobby en wordt het geen lastig karwei.

MOESTUINTIP 10: Deel de oogst

Soms is je oogst veel te groot om zelf op te eten. Laat je tomaten en je aardbeien niet rotten aan de plant maar stop groenten in de vriezer of verwerk fruit tot confituur. En natuurlijk: deel! Maak vrienden en familie blij met je gezonde lekkernijen van eigen kweek.

Heb jij zelf nog goede tips die voor een succesvolle moestuin zorgen? Deel ze met de andere communityleden hieronder in de comments.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.