Deel deze blog

Moestuinierders in Beeld: Henderika

Moestuinierders in Beeld: Henderika

In het voorjaar zijn we begonnen aan het moestuinproject en beginners en gevorderden konden zich hiervoor aanmelden. Inmiddels groeien de zaadjes uit tot plantjes en sommige zijn zelfs al begonnen met oogsten! Nieuwsgierig hoe het bij anderen in de moestuin gaat? De komende weken nemen we een kijkje in de tuin van een aantal deelnemers van het moestuin project. Vandaag trappen we af in Stiens bij de moestuin van .

Wie ben je? 

Mijn naam is Henderika Miedema en ik ben 43 jaar. Ik heb 2 kinderen, Sietse 22 jaar en Dyantha 19 jaar. Mijn partner is Monique en we wonen in Stiens.

Hoelang en waar moestuinier je? 

We tuinieren op de volkstuin van Stiens en doen dat dit jaar het eerst. We moeten dus alles nog ontdekken. Dat is erg leuk! Zo blij als een kind waren we met onze allereerste sla van eigen Stienzertûn (je kunt ons volgens op instagram).

Hoe en waarom ben je ooit begonnen?

Ik ben iemand met groene vingers en ben dol op bloemen. Niet de geraniums, maar veldbloemen en alles wat wild is. Dus nu we met Corona niks meer mochten, was het idee een pluktuin te beginnen. Monique haar vader heeft een moestuin in Kollum en daar zagen we bij anderen prachtige bloemen en zo is het idee geboren. Nu hebben we niet alleen bloemen, maar ook groentes. Een beetje 50/50. Ook hebben we struiken met bessen geplant. Die zullen dit jaar helaas nog niks leveren want ze zijn nog klein. 

Wat vind je het leukst om te verbouwen en wat het moeilijkst? 

We kregen de tuin eind september 2020 maar dan kan je verder niet zoveel. Het seizoen is dan afgelopen. Wel hebben we gelijk stekjes van aardbeien geplant en knoflook erin gezet. Knoflook hebben we in oktober geplant en ze hebben er 10 maanden over gedaan om te groeien. Daarna konden we ze oogsten. We hebben ze er net uitgehaald en het ruikt echt heerlijk!!! Het moeilijkst vind ik het omspitten van de tuin. Het was een grote grasbende. We moest dit eerst afsteken. Daarna omspitten en daarna werd het gefreesd. Ik was blij dat het klaar was. Toen begon het leuke gedeelte. Het zaaien en het planten.

Wat is jou ultieme groene tip?

Een les die ik nu al geleerd heb is: Niet alles vóór willen zaaien. We hadden onze logeerkamer vol met stekjes, maar de meeste hebben het niet gehaald. Ze schoten door en waren te dun. Voortaan gaan wij iets meer in de volle grond zaaien. We hopen dat ze dan iets sterker worden. 

Wil jij ook graag wat vertellen over je moestuin? Stuur Linda of Ilse een berichtje en dan helpen wij je op weg! 

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.