Deel deze blog

Even voorstellen: moestuin expert Raoul

Even voorstellen: moestuin expert Raoul

De temperaturen klimmen langzaam wat omhoog en de eerste zaadjes zijn verstuurd naar de deelnemers. Niet lang meer voordat we samen kunnen beginnen aan het moestuin project! Vandaag stellen we onze 'moestuin expert' Raoul van Klaveren aan jullie voor. Hij zal de komende periode de blogs over het moestuinieren schrijven en klaar staan als jullie vragen hebben.

Wie ben je en waar staat jouw moestuin?

Ik ben @Former Memberen ik beheer Stadstuin Techum, een lokale en biologische moestuin. Zie hier mijn facebook pagina.

Hoe lang ben je al actief in de moestuin?

Dit wordt het 5e jaar dat ik in de moestuin bezig ben.

Wat heeft je ertoe gezet om te starten met een moestuin?

5 jaar geleden ben ik gestart als vrijwilliger bij de stadstuin. Toen de eigenaar daarna aangaf er mee te willen stoppen heb ik de tuin overgenomen. In eerste instantie was dit vooral voor de bloemen maar dat is nogal uit de hand gelopen. Inmiddels verbouw ik veel groente en fruit maar organiseer ik ook leuke activiteiten voor de wijk zoals huttenbouwen en tekenen.

Je bent bezig met de opleiding permacultuur, wat ga je na het volgen van deze opleiding anders doen in de moestuin?

In plaats van de zelfde soort gewassen in lange rijen naast elkaar te leggen, ga ik meer in groepjes werken. Zo zijn de gewassen minder kwetsbaar en kunnen ze elkaar versterken. Je moet dan natuurlijk wel de juiste gewassen bij elkaar zetten. Als je hier meer informatie over wil, kan ik daar later nog wel een blog over schrijven.

Welke groente of welk fruit kun je elk jaar terugvinden bij jou in de moestuin?

Tomaten en aardbeien. Daarnaast hebben we natuurlijk ook een aantal vaste struiken zoals zwarte bessen, frambozen en rabarber die elk jaar opnieuw opkomen.

De moestuin is groot, dat lijkt me een hele hoop werk. Heb je hulp in de moestuin of doe je alles alleen?

Ik werk nu al enige tijd vast samen met Sanne, dit is heel prettig. Verder staat de tuin open voor vrijwilligers uit de wijk. Ook is er goeie samenwerking met de gemeente, die mij bijvoorbeeld wel eens bladeren en houtsnippers brengen.

Met zo’n grote moestuin kun je niet alles zelf opeten, wat doe je met al die groente/fruit?

Aan de weg, voor de moestuin, staat een kraampje waar ik zelf groente en fruit verkoop. Ook lever ik een groot een deel van het jaar groente en fruit voor voedselpakketten voor gezinnen die het nodig hebben.

Wat vind je het leuks om te verbouwen en wat het moeilijkst?

Tomaten vind ik zelf het leukst. Dit komt omdat ze veel aandacht en zorg nodig hebben, dan heb je echt het gevoel dat je iets doet. Sla vind ik moeilijk, ik heb dit een paar keer geprobeerd maar het is me nog nooit goed gelukt. Dus dat wordt dit seizoen weer een uitdaging!

Waar ben je het meest trots op in jouw moestuin?

Ik ben het meest trots op de verbinding die er is tussen de moestuin en de wijk. Het brengt mensen samen en dat vind ik mooi om te zien.

Wat is jouw ultieme groene tip?

Blijven proberen. Het kan altijd fout gaan, maar daar kun je alleen maar van leren.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.