Deel deze blog

Nationale week zonder vlees: Doe je mee?

Nationale week zonder vlees: Doe je mee?

Volgende week start alweer de 4e editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Dit is een landelijke campagne om het flexitarisch eetpatroon (vlees en vis afgewisseld met vegetarische gerechten) te promoten. Een mooi initiatief waar wij natuurlijk graag aan mee doen.

Wat levert het op?

Naast dat wat minder vlees eten best veel voordelen heeft qua je gezondheid zijn er ook andere mooie voorbeelden. Zo bespaar je bijvoorbeeld ongeveer 101 liter water wanneer je één week geen vlees eet. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je ook 13.7 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren, bespaar je dus ongeveer 79 km rijden met een gemiddelde auto.

Tot slot consumeert de gemiddelde vleeseter in Nederland 110 gram vlees per dag, bestaande uit 29 gram rundvlees, 55 gram varkensvlees en 26 gram kippenvlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

Vegetarische recepten op Wijs met je spijs

Natuurlijk zijn er op internet heel veel vegetarische recepten te vinden maar ook hier op Wijs met je spijs komen ze regelmatig voor. We delen de top 5 met je:

1. In de Wat ik eet op woensdag van  kiest ze voor een nasi met vegetarische kip. Mede dankzij de speciale kinder-mushrooms ook een groot succes bij haar kids.

2.  kiest voor gemak met een Pak je gemak - groentestoof. Met lekker veel groenten en couscous.

3.  Fan van burgers? Lees hier hoe  zelf een vegetarische burger in elkaar zet. Heerlijk!

4. Ook Former Member kiest voor vega en maakt een lekkere pasta pesto. Haar tip? Kastanjechampingons!

5. Vind je het leuker om een recept in video vorm te bekijken? Dan zijn deze gevulde portobello's misschien wel wat voor jou!

Doe jij ook mee?

Al meer dan 13.000 mensen hebben aangegeven volgende week mee te doen. Ik ben benieuwd of er hier ook mensen zijn die het gaan proberen? Of eet je misschien al veel langer zonder vlees? Deel hier jou favoriete/lekkerste vegetarische recept ter inspiratie voor anderen. 

Voor bronnen over de besparing zie hier. In dit rapport vind je ook antwoord op de vraag wat de besparing is wanneer je rekening houdt met een vleesvervangend alternatief.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.