Deel deze blog

Poké bowl: lente in een kom

Poké bowl: lente in een kom

Het is weer voorjaar, tijd om de lente ook in je keuken te laten doordringen! Met deze vrolijke én heerlijke poké bowl moet dat wel lukken. Je basis ingrediënt is sushi rijst en het leuke aan een poké bowl is dat je alle ingrediënten die je lekker vindt daar zelf aan kunt toevoegen. Ideaal om de restjes groente én fruit uit je koelkast in te verwerken. Lekker als thuiswerklunch maar met het zonnige weer op komst én de stijgende temperatuur ook prima als diner.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

Voor de rijst:

- 250 gram sushirijst
- 8 eetlepels rijstazijn
- 2 theelepel zout
- 2 theelepels kristalsuiker

Voor de marinade:

- 1 eetlepel mayonnaise
- 2 eetlepels sojasaus
- 1/4 theelepel sriracha
- 1/4 theelepel sesamolie
- Sap van een 1/4 limoen

Voor de topping:

- 300 gram zalmfilet of 300 gram tofu
- 1 winterwortel
- 200 gram sojaboontjes (edamame)
- 1 avocado
- 8 radijsjes
- 100 gram rode kool
- halve komkommer
- 1 mango
- sesamzaadjes en/of chilivlokken (optioneel)

Zo maak je het

Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm intussen in een andere pan de rijstazijn, het zout en de suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Meng ongeveer driekwart van het azijnmengsel door de gekookte rijst. Houd het andere deel apart. Laat de rijst met de dressing volledig afkoelen.

Maak je de poké bowl met zalm? Meng dan de mayonaise met de sojasaus, sriracha, sesamolie en limoensap. Snijd de zalm in kleine blokjes en meng door het mayonaisemengsel. Laat marineren terwijl je de groente snijdt.

Maak je de poké bowl met tofu? Meng dan eerst alleen de sojasaus, sriracha, limoensap en sesamolie. Snijd de tofu in blokjes en roer door het mengsel. Bak de tofu op hoog vuur krokant. Laat iets afkoelen en voeg dan de mayonaise toe.

Snijd de radijs in dunne plakjes. Meng met het overgebleven deel van het azijnmengsel en laat even marineren. Snijd de winterwortel in lange linten (gebruik hiervoor een mandoline of dunschiller) en de avocado in plakken. Snijd de rode kool zo fijn mogelijk. Halveer de komkommer en snijd in plakjes. Schil de mango, verwijder de pit en snijd in blokjes.

Verdeel de rijst over vier kommen. Beleg vervolgens met de zalm of tofu, avocado, wortellinten, rode kool, sojaboontjes, komkommer en mango. Maak af met de sesamzaadjes en eventueel chilivlokken. Serveer direct.

Wat zijn jouw favoriete ingrediënten voor in een poké bowl? Deel het met ons in de comments, dan kunnen we elkaar inspireren.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.