Deel deze blog

Starten met zaaien....hoe doe je dat?

Starten met zaaien....hoe doe je dat?

De lente is begonnen en de kriebels om in de moestuin te beginnen worden bij iedereen groter. Bij Stadstuin Techum zijn we ook al volop bezig met voorbereidingen om er weer een mooi seizoen van te maken. Inmiddels heb jij als het goed is de zaadjes voor je moestuin ontvangen en kun je natuurlijk niet wachten om te beginnen. Heb je nog geen zaadjes en wil je meedoen? Je kunt je nog aanmelden tot uiterlijk 8 april! In deze blog vertel ik hoe je de zaadjes het beste kunt zaaien en wat je daarbij nodig hebt. 

Tomaten 

De moneymaker tomatenplant is populair onder de moestuinierders. Ze hebben veel aandacht en verzorging nodig, als je dit goed doet kun je straks genieten van een plant vol met heerlijke tomaten. Bij de tomaten begin je binnen met zaaien. Neem wat kleine potjes en vul deze met zaaigrond. Kijk bij de potjes of er drainagegaten onderin zitten, anders kunnen de wortelen gaan rotten. Neem één zaadje per potje en bedek met een dun laagje zaaigrond. Druk het vervolgens een beetje aan en geef het wat water met een plantenspuit. Zet ze nu op een lichte en warme plek in huis en dan is het wachten geblazen/.. Bij een temperatuur tussen de 18 en 20 graden zullen de zaadjes gaan kiemen. 

Later vertel ik je wanneer en hoe je de tomaten moet verpotten. Alvast handig om hier voor in huis te hebben:

- Schepje
- Snoeischaar om eventuele zijscheuten te verwijderen tijdens de groei
- Pot van minimaal 7 liter met potgrond als je de plant in een pot verder wilt laten groeien
- Stok en binddraad om de tomaten te begeleiden in de hoogte

Wortelen

De Nantus wortelen is een heerlijke zoete zomerwortel. Wortelen hebben ruimte nodig om te groeien, zaai ze daarom met voorkeur buiten in de volle grond. Het kan ook ook in pot maar zorg dan wel voor een grote pot met een minimale diepte van 30 cm. De wortelen staan graag in de halve schaduw. Als je de wortelen in de volle grond zet zorg er dan voor dat de rijen ongeveer 20-30 cm uit elkaar liggen en zaai ongeveer 2 cm diep. Elke 10 cm een zaadje is voldoende. Bedek de zaadjes met grond en druk dit zacht aan. Je kunt ervoor kiezen om de wortelen af te dekken met een vliesdoek, zo heb je betere bescherming. Het kan namelijk even duren voordat de zaadjes ontkiemen. Hou de wortelen gelijkmatig vochtig, dan kiemen en groeien ze het best.

Krulsla

Krulsla Lollo Bionda kun je in de volle grond of in een pot kweken. Als je ervoor kiest om te zaaien in een pot, neem dan een pot van ongeveer 30 cm doorsnee. Als je de sla in de volle grond zet hou er rekening mee dat elk zaadje ongeveer een vierkante meter aan ruimte nodig heeft om te groeien. De sla zaai je onder een dun laagje grond. De sla staat graag half in de schaduw in een lichtvochtige grond.

Nu heb je alle informatie om te starten met zaaien. Later vertel ik je meer over de verzorging. Als je de zaadjes hebt gezaaid plaats dan een foto van de plek hieronder! Ik ben benieuwd hoe iedereen zijn (startende) moestuin erbij heeft staan. Heb je nog vragen stel ze gerust hieronder! Veel zaaiplezier!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.