Deel deze blog

Tomatenplant overpotten en verzorgen

Tomatenplant overpotten en verzorgen

Als je de tomaten in een vrij klein potje hebt staan dan kun je, als de plant naast twee kiemblaadjes ook twee echte blaadjes heeft, overpotten naar een wat grotere pot of buiten in de volle grond. Zo krijgt de tomatenplant de ruimte om verder te groeien. Hieronder deel ik nog een aantal tips om de tomatenplant te verzorgen zodat je straks kan genieten van een grote oogst. 

Overpotten

Tomaten kun je in een pot laten groeien of in de volle grond zetten. Als je kiest om de tomaten in een pot te laten groeien, neem dan een pot van in ieder geval 20 liter. Dit is nodig zodat er voldoende ruimte is voor de plant om te groeien. De tomatenplant kan vrij hoog worden dus zorg voor een steunstok of rekje zodat de plant de hoogte in kan klimmen. Zelf heb ik ze aan een draag gespannen in de kas. Bij mijn zijn ze nu ongeveer 1 meter hoog (zie afbeelding hieronder). 

Als je de tomaten in de volle grond wilt zetten dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Zorg er voor dat je een beschutte plek kiest met veel zon. Tomaten houden niet van regen, zet ze dus bij voorkeur op een plek in een tuinkas of onder een afdakje. Voordat je de tomaten van binnen naar buiten verplaatst is het belangrijk om de tomatenplant te laten wennen aan buiten, dit noem je afharden. Zet overdag de planten buiten en in de nacht laat je de plant nog even binnen staan. Doe dit enkele dagen en daarna kun je hem definitief buiten planten.

Luchtwortels

Een tomaat kan luchtwortels ontwikkelen. Ze lijken op kleine haartjes en zitten op de hoofdstam van de plant. Je kunt bij het overpotten de plant diep in de grond steken (je kunt eventueel de onderste takken/bladeren verwijderen). Zo kunnen de luchtwortels zich verder gaan ontwikkelen tot een stevige plant. 

Dieven

Bekijk elke week of je de tomatenplant kan dieven. De plant kan zijscheuten krijgen (zie afbeelding). Aan deze scheuten groeien geen vruchten en dus kun je ze het beste verwijderen door ze rustig heen en weer te bewegen of met een schone snoeischaar af te knippen. Zo gaat er geen onnodige energie verloren en wordt het optimaal benut door te takken waar zich wel vruchten ontwikkelen. In de afbeelding hieronder kun je links zien dat de okselscheut nog weggehaald moet worden en dat de okselscheut rechts al is weggehaald.  

Takken zonder vrucht

Als je een sterke plant wilt behouden, haal dan alle takken weg tot aan de eerste tros. Zo pikken deze takken niet onnodig voeding in die de vruchten goed kunnen gebruiken. Voordat er vruchten komen zullen er eerst bloemen ontstaan. Deze zullen zich uiteindelijk ontwikkelen tot echte tomaten en dan kun je oogsten!

Veel van jullie hebben aan het begin van dit moestuin project gekozen voor de tomaten zaadjes. Hoe gaat het tot nu toe met jouw tomatenplant? Laat een reactie en foto hieronder achter. Ik ben benieuwd! 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.