Deel deze blog

Werkt "Het Werk" echt?

Werkt "Het  Werk" echt?

Dit is een vraag die iedereen wel triggert. Tijdens één van onze verandercoachingsgstrainingen die ik heb geven, gebruiken we een handige methodiek, deze heet ‘Het Werk’. Het Werk is een denkproces dat is geïntroduceerd door Byron Katie. Het leert je om de gedachten die je hebt, te herkennen en te onderzoeken. Het is een manier om te begrijpen wat je pijn doet en om de oorzaak van je problemen helder te benaderen.

Wie is Byron Katie?

Byron Katie is een 77-jarige Amerikaanse dame. Toen ze begin 30 was, werd ze ernstig depressief. Bijna tien jaar duurde het totdat ze in 1986, zoals ze het zelf noemt, “ontwaakte in de realiteit”. Over dat moment zegt Katie: 

“…ontdekte ik dat ik leed wanneer ik mijn gedachten geloofde, en dat ik niet leed, wanneer ik ze niet geloofde, en dit geldt voor ieder mens. Zo simpel is vrijheid. Ik ontdekte dat lijden optioneel is. Ik vond een vreugde in me die nooit is verdwenen, op geen enkel moment. Die vreugde leeft in iedereen, altijd.” 

Ze realiseerde zich dat haar depressie niet werd veroorzaakt door alles om haar heen, maar door de gedachten die ze had. In plaats van hopeloos de wereld proberen te veranderen, kon ze de gedachten onderzoeken en de realiteit zien zoals die is.

‘Het Werk’ aan het werk

We leren vanaf jongs af aan dat je niet mag oordelen over een ander. Maar laten we eerlijk zijn… dit doen we wel. Als je jezelf realiseert dat je dit doet in een bepaalde situatie en je wil hieraan werken, dan kan ‘Het Werk’ je helpen om te onderzoeken of je gedachten echt kloppen! Door bij jezelf te blijven en na te denken over de volgende vragen:

  • Is het waar?
  • Is het echt waar?
  • Hoe reageer je als je de gedachte gelooft?
  • Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Alleen al deze vragen helpen om je gedachten te onderzoeken. Je kunt daarna ook nog de gedachte omkeren. (Dit is iets ingewikkelder, maar als je daar meer wil over weten, laat het ons dan weten, we vertellen je graag meer!)

Is het echt waar?

Nadat ik de techniek heb leren kennen ben ik hem ook echt gaan gebruiken. Het helpt mij sowieso om inzicht te geven of mijn gedachten kloppen. Hier helpen de vragen “Is het waar? Is het echt waar?” al enorm mee. Op deze manier kom ik snel tot de conclusie dat de zaken soms toch anders zijn dan dat ik denk. Ik ervaar dan dat ik minder stress heb en een ander beter begrijp. Het helpt mij dus om een heldere kijk op de dingen te krijgen.

Oefenen

Gisteravond was het mogelijk om online mee te doen aan een sessie waarbij "het werk" werd uitgelegd en was er gelegenheid om te oefenen. Voor iedereen die de sessie heeft gemist deel ik hieronder de presentatie die gebruikt is.

Veerkracht.pptx

Ken jij deze manier van denken en onderzoeken al? En pas je hem dan ook toe?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.