Reageren of een ervaring delen?

Wil je reageren op een vraag of zelf een vraag stellen? Of wil je jouw ervaring delen met de andere leden. Dat kan, maar alleen wanneer je je hebt aangemeld voor Samenfitter. Meld je snel aan.

Eens of oneens: ‘Ik ga een conflict liever uit de weg’

| 18 reacties

Mijn naam is Milan en ik ben juriste en mediator. Bijna dagelijks heb ik te maken met conflicten. Conflicten zijn overal; op je werk, in relaties maar bijna niemand vindt ‘ze’ leuk. Maar ik stiekem wel een beetje en dus help ik mensen daar graag bij. 

Barst bij jou ook wel eens de bom? Of vermijd jij liever conflicten? Loop je ook weleens boos weg zonder dat je laat merken dat je boos bent? Het is makkelijker om conflicten uit de weg te gaan. Dat zorgt namelijk voor geen gedoe: hartstikke fijn, toch?

Wat is een conflict precies?

Een conflict is een tegenstrijdig belang óf een tegenstrijdig doel. Maar eigenlijk is een tegenstrijdig belang tussen mensen heel gewoon. Het kan wel spanning geven maar het is een normale, gezonde situatie. En zeker geen reden om het uit de weg te gaan. Draai het eens om: een conflict kan ook een bron zijn van groei en ontwikkeling.

Eens of oneens: ‘Ik ga een conflict liever uit de weg’

Hoe reageer jíj op een conflict? Ik ben benieuwd en ga er graag over in gesprek met je hier op Blij in je brein.

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

18 reacties

  • Hai Rene .. zie mijn reactie aan Elleke.

  • Dank voor je reactie Elleke! Een conflict ontlopen kan heel effectief zijn. Bv. op het moment dat de inhoud niet zo belangrijk is of dat je andere zaken hebt die op dat moment veel belangrijker zijn. Of wellicht weet je zeker dat je aan het kortste eindje trekt en is het beter om het conflict te ontlopen. Het voordeel van deze stijl is dat je weinig risico’s loopt. Een conflict vermijden kan door bijvoorbeeld over algemene onderwerpen te praten, het gesprek steeds over een andere boeg te gooien. De spanning kan dan wel voelbaar zijn maar het echte verhaal komt dan niet op tafel. Vermijden is ineffectief wanneer je het conflict niet aan durft te gaan omdat je bang bent voor de consequenties. Bovendien kan dan de relatie op de lange termijn geschaad worden. 

  • Dank voor je reactie Cid ! Waarschijnlijk kijken jouw "krokodillen" met een andere bril op naar het conflict. Zo heeft ieder zijn of haar eigen conflictstijl. Deze stijl is afhankelijk van je eigen persoonlijkheid, maar ook van omgeving en situatie. Ook weer reuze interessant ! Afstand nemen is m.i. niet een conflict vermijden maar een persoonlijke stijl. Een prima stijl overigens : een constructieve manier van ruzie maken lukt het beste wanneer je de zaken rationeel kan bespreken, op een rustige, kalme manier. Voor het echt goed oplossen van een conflict is het verstand nodig !  Het is verreweg de beste conflictstijl maar wordt doorgaans het minst gebruikt. Want ooh die emotie ! (krokodil ?). Want een conflict = meningsverschil + emotie dat ontordend. De-escalatie levert ont-spanning en (op)nieuw(e) ordening. Ordening is structuur waarin we onszelf kunnen sturen in lijn met doelen en waarden waarin we onszelf herkennen. 

  • Oneens maar ik zoek ze ook niet op. Het is voor mij afhankelijk van inhoud (doet het er echt toe), gesprekpartner en context. Een conflict vind ik dan weer wat anders dan een goed pittig gesprek of debat, daar kan ik zelfs van genieten. Vaak merk ik dat een dreigend conflict te vermijden is door je echt in de ander of zijn/haar standpunt te verdiepen, die oprechte interesse zorgt vaak al voor de-escalatie en wat wederzijds begrip, dan biedt een potentieel conflict vaak zelfs kansen voor nieuwe inzichten en synergie. Eerlijk, dat lukt mij ook niet altijd, soms happen je krokodillen zo snel dat het je niet meer lukt om tot 10 te tellen en even rustig afstand te nemen. Noem het vermijden maar als ik dat merk vraag ik de ruimte om er op een later moment op terug te komen, voor mij werkt dat dan het beste.

  • Hier ook een!

  • Dank voor je reactie Foppe. M.i. heeft e.e.a. te maken met psychologische veiligheid. Psychologische veiligheid betekent dat je je op je gemak voelt in een bepaalde setting. Hebben mensen het gevoel dat ze hun mond open kunnen doen of niet? Bij jouw "goede band type": no problem. Bij jouw "dominante rode type" is er geen sprake van die veiligheid. ASO : Angst, Schaamte en Onzekerheid scoren vast hoog.

    Tip voor jou: wees direct, maar niet té direct. Het werkt gek genoeg vaak het best als je jezelf ook licht dominant opstelt. Dominante mensen zijn namelijk dominant omdat ze heel goed weten bij wie hun gedrag werkt. Hoe word je dan een dominante, maar tegelijk ook constructieve gesprekspartner? Waardeer je gesprekspartner: geef hem complimenten en vraag hem expliciet om zijn mening of advies. Luister goed, blijf tegelijkertijd zelf heel zakelijk en wees ook niet bang om je eigen mening daar tegenover te zetten. Je zult zien dat dat al snel een veel constructiever dialoog oplevert: doordat je (dominante) gesprekspartner zich gewaardeerd voelt, zal ook hij zich veel coöperatiever opstellen. Ook hij zal zich veiliger gaan voelen.

  • Als ik een goede band met iemand heb vind ik een conflict 'uitvechten' eigenlijk wel leuk omdat het dan voelt dat het veilig kan. Lastig vind ik dominante 'rode' types. Als mensen stug vasthouden aan een standpunt vind ik dat vervelend. Want naar de ander toe bewegen heeft geen zin als de ander niet beweegt.. Ik ben er geen liefhebber van om daar een conflict mee te hebben, dat wil ik nog wel eens uit de weg gaan. Iemand tips hoe hiermee om te gaan?

  • Conflictvermijder in the house! Raising hand tone2