Deel deze blog

Beter beweeg je

Beter beweeg je

Beweeg je beter, wat betekent dat nou eigenlijk? Kon je het dan eerst niet en heb je geoefend zodat je het nu wel kan? Of was je ziek en heeft bewegen je beter gemaakt? Had je misschien een blessure waardoor bewegen niet mogelijk was en ben je nu letterlijk steeds beter aan het bewegen? Dubbelzinnig is beter bewegen zeker, fysio Frank vertelt. 

Niet bewegen

Ik ben in mijn loopbaan al vele vormen van bewegen tegengekomen, maar ook vele redenen waarom mensen ervoor kozen om niet te bewegen. Dit was dan bijvoorbeeld omdat het te veel moeite kostte of omdat er na een zware blessure te veel pijnsensatie optrad. Dan probeer ik vanuit mijn professie iemand weer op weg te helpen. Door met ze te gaan bewegen waarbij het ze helpt om grip te krijgen op de pijn.

Bewegen is waarnemen

Maar stel je voor dat je helemaal niet meer kan bewegen. Je ligt opgesloten in je lijf en neemt alleen maar waar door te ruiken, zien, en horen. Proeven kan niet want je kunt je tong niet bewegen. Je weet niet hoe je eruitziet omdat je niet naar de spiegel kunt lopen. Je kunt de wereld niet vanuit een andere hoek bekijken. Sterker nog, je weet niet eens dat het mogelijk is! Je weet niet wat bewegen is, wat een hoek is of een spiegel. Het enige wat je weet is hetgeen dat je waarneemt. Bewegen is ook waarnemen. Je voelt dingen doordat je beweegt. Daarom is bewegen is essentieel.

Bewegen is pijnlijk

Wat nu als die beweging pijnlijk is? Of als de stress uit je poriën druipt en je lijf alle alarmbellen laat rinkelen? Dan kun je dus kiezen om niet te bewegen, je voelt minder, merkt minder dingen op en hebt ook minder pijn of stress. Het nadelige effect is dan wel dat je dus ook fysiek minder vaardig wordt. Dan kom je wel eens in een situatie waarbij je moet gaan bewegen, maar dat je niet weet waar je moet beginnen.

Zet die alarmbellen uit

Dan zijn er gelukkig professionals op het gebied van bewegen die je kunnen helpen. Mijn werk is daarom ontzettend waardevol, want je geeft iemand weer plezier in bewegen. En dat door te bewegen, oftewel: beweeg je beter. Dat is wat wij als fysio voor je kunnen betekenen, we zoeken altijd naar de duurzame oplossing voor de lange termijn. Daar horen altijd passende oefeningen bij. Zo helpen we je de alarmbellen uit te zetten en de pijn te verlichten.

Zet de beweging aan en gaan

Beter kies je ervoor om door middel van beweging jezelf erbovenop te krijgen na een blessure, of na een zware periode, als je moe bent of geen energie hebt. Als je merkt dat de wereld je zwaar valt, als je de stress niet meer aankan. Wat het ook is dat je tegenhoudt, stop nooit met bewegen. Maar zoek naar wat jou kan helpen op dat moment. Je kan het wel. Wees positief. Stap voor stap. En als het nodig is lopen wij een stukje mee onderweg naar beter.

Ik ben benieuwd hoe zet jij jezelf in beweging ook al zijn er zoveel factoren die je tegenhouden?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.