Reageren of een ervaring delen?

Wil je reageren op een vraag of zelf een vraag stellen? Of wil je jouw ervaring delen met de andere leden. Dat kan, maar alleen wanneer je je hebt aangemeld voor Doejemee én lid ben van Fit in je vel. Meld je snel aan.

Stelling 'Als je sport heb je eiwitshakes nodig'

| 18 reacties

Welke voeding heb je nodig als je sport en horen eiwitshakes hier ook bij? Wij zijn heel benieuwd naar jullie reactie op  het gebruik van eitwitshakes. Wat is jouw reactie op de stelling 'Als je sport heb je eiwitshakes nodig'

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst  aanmelden voor Doejemee.

18 reacties

 • Hoi goed punt, in veel gevallen is aanvulling, met uitzondering van water, niet nodig. Pas als je vaak, lang en intensief traint dan kunnen de sportdrankjes uitkomst bieden. Er zit wel verschil in de drankjes, dorstlessers met beetje suiker en mineralen tot aan de energydrinks, bv AA energy, met veel suiker. Een flesje levert je dan inderdaad flink wat suikerklontjes ;-) In veel gevallen jammer en niet nodig om te gebruiken. Toch wel even benieuwd...wat zijn voor jouw doen verre hardlooptochten waarbij je wel en herstelshake neemt? 

 • Persoonlijk doe ik alleen aan herstelshakes na (voor mijn doen) heel verre hardlooptochten, maar verder niet. Even los van eiwitshakes vind ik sportdranken als AA-drink link spul, zeker omdat de reclames ons nogal wijsmaken dat na iedere sportieve activiteit je dat soort spul moet drinken. Daar zit echt belachelijk veel suiker in, veel meer dan wat je zoal verbruikt in een potje voetbal. Kortom: kijk eerst maar even hoeveel je verbruikt aan eiwitten, koolhydraten en vetten tijdens de sport, en kijk daarna maar eens in hoeverre er tekorten ontstaan en hoe schadelijk dat nou eigenlijk is. 

 • Als je sport heb je niet per se eiwitshakes nodig. Krachtsporters en duursporters hebben beide een verschillende behoefte in de hoeveelheid eiwitten per dag. Als krachtsporter is je eiwitbehoefte groter, namelijk 2 gram per kg lichaamsgewicht per dag, voor duursporters is dit 1,5 gram per kg lichaamsgewicht. Voor beide sporters kunnen eiwitshakes helpen om je dagelijkse eiwitdoelstelling te halen, maar dat is niet noodzakelijk als je hiermee rekeninghoud met je dagelijkse voeding. Voor een veganist kan dit uitkomst bieden omdat plantaardig voedsel minder eiwitten bevat en je anders hele grote hoeveelheden moet eten. 

  Ik gebruik als krachtsporter eitwitshakes om mijn hoge dagelijkse eitwitdoelstelling te halen (200 gram per dag). Ik doe dit enkel naast een gevarieerde voedingspatroon met voldoende eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Eitwitshakes zijn een snelle, makkelijk en relatief goedkope manier om eiwitten binnen te krijgen. In mijn optiek is het dus enkel een nuttig supplement (aanvulling) op een gezond voedingspatroon. 

 • Ik denk het wel. Zonder zicht op wedstrijden ben ik sowieso wat aan het aanvetten, zit nu rond de 78/79 kilo en dat is zo de winter in voor een beetje extra weerstand wat mij betreft prima.

 • Hoi  het is ook lastig om af te vallen en genoeg energie te hebben.... Als je wat te extreem doet op sommige dagen heb je meer kans op vreetkicks. Wel goed trouwens dat je bent afgevallen :-) Dat zorgt voor een snellere marathon! Heb je nu een goede balans tussen eten en trainen en daarmee ook je koolhydraatiname? 

 • Ha , de inname van koolhydraten is inderdaad een leuke uitdaging. Zowel voor als na de marathon at ik meer, maar kon ik ook enorme vreetbuien hebben. Er zijn een paar kilo aan Tony Chocolonely repen doorheen gegaan. Moet allemaal ook leuk blijven natuurlijk ;-)

  Daarnaast heb ik de vreetkicks een beetje op proberen te vangen met extra noten en muesli's.

  Met name voor lange duurlopen heb ik mijn koolhydraten vloeibaar ingenomen met carboloaders. Dan stapelde ik vanaf twee dagen voor een lange training (21+ km) alvast, zodat ik tijdens het lopen genoeg energie had.

  Ik merkte dat het best lastig was om af te vallen en toch voldoende energie te houden voor de lange duurlopen. Heb wel eens staan draaien na 20 kilometer. Je wil aan de ene kant niet teveel ballast meenemen (zowel lichamelijk als in de vorm van repen in je zakken), maar je wil ook niet omvallen. Wat dat betreft is het traject naar een marathon toe bijna zwaarder dan de marathon zelf. Om je een idee te geven, ik ben met 1.84 lengte van 83 kilo naar 75 gegaan (dag van de marathon was het 74.8 om exact te zijn) in een periode van acht weken.

 • Hoi @kimberley goed idee, een andere makkelijke variant is de plantaardige kwark. Misschien nog een leuke variatie. Je kunt dan zelf nog fruit/ noten toevoegen. 

 • Hoi , wat leuk dat je ook de kant belicht dat je er minder snel trek van krijgt. Dat is inderdaad tegenwoordig de basis van veel afvaldiëten, weinig koolhydraten en relatief hoog eiwit. Om afbraak spiermassa tegen te gaan maar juist ook om minder trek te hebben. 

 • Hoi het kan inderdaad van je trainingsdoel afhangen of je meer/ minder eiwit nodig hebt. Als ik je verhaal zo lees ben ik wel benieuwd wat je met je koolhydraten hebt gedaan voor de marathon ... heb je alleen de focus gelegd op eiwit of ook nog deels je koolhydraten?

  Caseine is een wat langzamer werkend eiwit dan bv whey eiwit. Beide zitten in melkproducten. Dus je bakje skyr is helemaal prima! zeker nu :-) 

 • Hoi helemaal met je eens. Je kunt je eiwit ook lekker andere producten halen, kwark, een eitje, broodje kipfilet. Of als je na het sporten direct warm gaat eten krijg je automatisch al voldoende eiwit binnen door je stukje vlees, vis, kip of vegetarische vervanging.