Deel deze blog

'De grootste valkuil als je thuiswerkt is je koelkast' - interview met diëtist Linda Swart

'De grootste valkuil als je thuiswerkt is je koelkast' - interview met diëtist Linda Swart

Vanavond is er weer een live vragenuurtje met (sport)diëtist Linda. Voor het inspiratieboekje Arbeidsvitamines is Linda ook geïnterviewd, dit interview delen we vandaag met jullie. Ben je benieuwd wat er verder nog te lezen valt in Arbeidsvitamines? Via deze link kunnen jullie het boekje helemaal gratis downloaden, hoe tof is dat?

1. Als algemeen advies geldt dat een man dagelijks 2500 calorieën en een vrouw 2000 calorieën in mag nemen. Geldt dit ongeacht het soort werk wat je doet?

Als je een heel actief leven hebt, bijvoorbeeld door fysiek (zwaar) werk of omdat je veel sport, dan is je behoefte hoger dan gemiddeld. Aan de andere kant geldt ook dat wanneer je weinig actief bent en je de dagen met name zittend doorbrengt je waarschijnlijk te zwaar wordt als je deze hoeveelheid inneemt. Het gemiddelde geldt dus niet voor iedereen. Af en toe op de weegschaal staan helpt je om dat in de gaten te houden. Word je steeds wat zwaarder of lichter dan weet je dat je iets minder of iets meer moet eten. Iedereen heeft een eigen balans.

2. Wat is jouw beste advies om gezond te eten op het werk?

Dat zal voor iedereen verschillend zijn. Er zijn mensen die thuis gezond eten, maar juist veel verleidingen op het werk hebben. Denk bijvoorbeeld aan alle jarige collega’s, de snoeppot bij de balie of de ongezonde snacks bij de lunch. Er zijn ook mensen bij wie het juist omgekeerd is. Daar gaat het op het werk heel goed. Ze nemen een lunchpakketje en gezonde tussendoortjes mee, ze hebben vaste pauzes en dus regelmaat. Nu ze thuiswerken gaat het dan een stuk minder goed. De regelmaat ontbreekt en de verleidingen zijn daar juist heel groot met al het lekkers in de (koel)kast. Het beste advies is om voor jezelf na te gaan waar je knelpunten en verleidingen liggen. Als je 80% van de week zo gezond mogelijk eet dan kun je echt af en toe iets minder gezonds eten. Dat kan zowel thuis als op het werk.

3. Hoe kun je met onregelmatige werktijden toch gezond blijven eten?

Het belangrijkste is om ritme en regelmaat in je voedingspatroon te houden. In de nacht werkt je stofwisseling anders en reageert je bloedsuiker sterker op voeding dan overdag. Mensen die ploegendiensten draaien blijken een tweemaal zo hoog risico op overgewicht en andere welvaartsziekten te hebben dan mensen die alleen overdag werken. Door een regelmatig eetpatroon aan te houden verklein je de kans op bijvoorbeeld darmklachten of een opgeblazen gevoel. Ook verminder je het risico op “energiedips”. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te kijken wat je eet en drinkt en waar je je energie uit haalt. Neem je bijvoorbeeld je maaltijden mee van huis of kun je gebruik maken van een bedrijfsrestaurant?

4. Wat is de grootste valkuil voor werknemers wat betreft gezonde voeding?

Laat je niet verleiden en zorg dat je gezonde dingen in huis haalt. Dan heb je altijd gezonde tussendoortjes binnen handbereik voor het geval je tussendoor trek krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit, een bakje snackgroente, een bakje yoghurt, een hand ongezouten noten of een volkoren cracker. Zorg ook thuis voor regelmaat en structuur. Plan je maaltijden en je werkzaamheden. Sla geen maaltijden over, dan kom je minder in de verleiding om te snoepen.

5. Waarom is het voor veel mensen zo lastig om voldoende groente en fruit te eten en genoeg water te drinken?

Dat is een goede vraag. We weten dat het gezond is en ook zie je steeds meer een verschuiving naar meer plantaardig eten en minder dierlijk, maar toch blijft het voor veel mensen lastig. Bij groente eten denken mensen nog vaak dat het alleen bij het warm eten kan. Fruit is vaak onhandig om mee te nemen; het is thuis net weer op of eentonig om altijd maar die appel tussendoor te eten. Ook hoor ik vaak dat als een collega trakteert de appel ook makkelijk in de tas blijft. Het helpt als je je fruit, snackgroente en water (of thee) in het zicht zet. De kans dat je het dan vergeet is minder groot. Ook is het aan te raden wat meer te variëren. Kies voor lekker seizoensfruit of doe eens fruit en groente op je brood of fruit door de yoghurt.

6. Wat kan een werkgever doen om een gezond voedingspatroon op het werk te stimuleren?

Er zijn veel activiteiten die een werkgever kan ondernemen om een gezond voedingspatroon op het werk te stimuleren. Allereerst is het verstandig kritisch te kijken naar het aanbod in het bedrijfsrestaurant en in de automaten. Ook kunnen er kennisworkshops en kookworkshops georganiseerd worden voor de werknemers. Samen op een leuke manier ervaren dat gezond eten heel lekker en gemakkelijk is. Als laatste kan de werkgever werknemers van fruit en groente voorzien. Het blijkt dat meer mensen fruit eten op het moment dat het wordt aangeboden.

Heb je zelf nou ook nog vragen aan Linda? Stel ze dan vanavond tussen 20.00 en 21.00 uur live op dit forum. Linda zit dan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.