Deel deze blog

Judith weet ‘t: eerste hulp bij moeilijke eters

Judith weet ‘t: eerste hulp bij moeilijke eters

Diëtist Judith staat voor ons paraat én verrast ons met etenswaardigheden. Deze keer op het menu: het kindermenu. Judith vertelt je hoe je het beste om kunt gaan met moeilijke eters én geeft je handige tips die ze bij haar eigen kinderen toepast. Want ja, óók kinderen van een diëtist kunnen slechte eters zijn.

Aan tafel: de regels

Stel voor jezelf eerst een paar basisregels vast; wat wil je wel en wat absoluut niet. Die regels kunnen voor iedereen anders zijn en dat is helemaal niet erg. Het gaat er om wat jij belangrijk vindt. Alvast een paar voorbeelden op een rij.

  • Ja: een goede sfeer aan tafel. Worden de groenten niet gegeten? Dan mag er geen strijd ontstaan, want spanning aan tafel? Dat werkt niet. Dan maar geen groente voor vandaag.
  • Nee: aan tafel blijven zitten tot het op is. Een waar gevecht voor je kind en wordt eten daar leuker van? Nee.
  • Ja: liever groente mét appelmoes dan helemaal geen groente. En natuurlijk bepaal jij de hoeveelheid appelmoes.
  • Nee: zonder eten naar bed. Er is vast wel iets dat je kind wél wil eten.
  • Ja: van tafel willen om te spelen, prima ga maar. Blijf als ouders aan tafel zitten en laat zien dat het gezellig is. Een fijne sfeer aan tafel, daar wil je bij zijn. Ook als kind.

Proberen kun je leren

Ieder kind is anders en dat betekent proberen, proberen, proberen. Betrek je kind bij de voorbereiding of maak gezellige gezichtjes van het eten. Eten ze geen gekookte groente? Dan misschien wel wat plakjes komkommer of een worteltje. Nog meer tips om je kinderen wél te laten eten schreef Judith al eerder; Judith weet 't: zo eten mijn kinderen wel wat de pot schaft.

Alleen maar lekkers

Geen groente willen eten maar wel een koekje? Erg herkenbaar voor veel ouders. Een leuke oefening om samen met je kind te doen is het knutselen van een lekkers-poster. Want wat is nou lekkers? Vraag het aan je kind. Maak een ‘gezond lekkers’-kant en een ‘iets minder gezond lekkers’-kant. Teken of plak plaatjes van het lekkers op de poster.

Vraagt je kind vervolgens om wat lekkers? Dan loop je samen even naar de lekkers-poster in de keuken en zoek je daar wat van uit. Maak duidelijke afspraken met je kind hoe vaak er van de iets minder gezonde kant wat lekkers mag worden gekozen. Succes gegarandeerd!

De beste tip die ik nog kan geven? Blijf vooral relaxed. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat er nog meer strijd ontstaat over eten en dat wil je simpelweg niet. Kinderen zijn gewoon soms wat moeilijk met eten, accepteer het. Blush
Hoe ga jij om met jouw slechte eters?
Wil je meer blogs van @Judith lezen? Dat kan hier!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.