Reageren of een ervaring delen?

Wil je reageren op een vraag of zelf een vraag stellen? Of wil je jouw ervaring delen met de andere leden. Dat kan, maar alleen wanneer je je hebt aangemeld voor Samen Fitter. Heb je al een account? Log dan snel in.

Wist jij dat het overslaan van jouw ontbijt zo gek nog niet is? Vragenuurtje met Jaap Seidell - 26 maart 20:00

| 42 reacties

Je ontbijt structureel overslaan is zo gek nog niet. Na het avondeten je lichaam rust geven en niet meer eten tot de volgende dag 10 of 12 uur. Denk jij nu: Ja dahag, dat gaat in tegen alles wat mij is geleerd! Lees juist dan verder... Er is een naam voor deze manier van vasten: Intermittent fasting. Je eet binnen een bepaalde tijdsvak op een dag, bijvoorbeeld van 12:00 tot 19:00. Daarna eet je niet en drink je alleen. Tot het weer 12:00 is natuurlijk.

Er zijn veel (bekende) Nederlanders die erbij zweren; afvallen en alert blijven door te eten binnen een tijdsframe. Je kunt het gemakkelijk zelf toepassen. Je hoeft er niets speciaals voor te halen (laat die dieetrepen maar liggen in de winkel :-)) de ‘iceman Wim Hoff’ zweert erbij en adviseert mensen om naast koud te douchen, ook gedurende een tijdsframe van 4 tot 8 uur te eten. We zouden van nature ook niet gewend zijn om de hele dag te eten.

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, weet wat intermittent fasting met je lichaam doet. Als expert op dit gebied adviseert hij verschillende nationale en internationale wetenschappelijke organisaties, waaronder de World Health Organisation en de Gezondheidsraad. Jaap heeft al veel geschreven, bijvoorbeeld over wat ingrediënten als suiker, zuivel en bijvoorbeeld kokosolie met je lichaam doen. 

Op 26 maart, 20:00 beantwoordt Jaap live (!) een uur lang al jullie vragen over intermittent fasting. Gewoon hier, in dit forumdraadje op Doejemee.nl. 

Wil jij ook weten wat dit met je lichaam doet? Of hoe je het best kan beginnen? Of ben je al begonnen met deze vorm van vasten en wil je weten wat je het best kunt eten of juist laten? Stel hieronder alvast je vragen aan Jaap. 

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

42 reacties

  • hoe gezond is intermittent fasting nou eigenlijk? 

    Hi , om af te vallen werkt het net zo goed als veel andere diëten. Sommige mensen vinden dit makkelijker om intermittent fasting toe te passen. We weten uit onderzoek dat dit veilig is, gemiddeld is het gewichtsverlies niet heel veel anders dan dat je een andere manier van diëten toepast. Als je verder gezond bent, dan is het de vraag of het gezond is om dit te gaan doen. Het advies wat ik meestal geef: vermijd vooral de ongezonde dingen in je voeding (ultrabewerkt voedsel, veel suiker). Het beste is natuurlijk altijd het vermijden hiervan. Als je drie maaltijden hebt per dag en je bent gezond, zie ik geen reden om dit te veranderen. 

  • Hoe verhoudt zich dat tot intermittent fasting?

    Hi dit is dus eigenlijk niet waar. Het is niet verstandig om de hele dag door te eten; je lichaam is dan bezig met het voortdurend verwerken van voedsel. Als je lichaam in spaarstand staat, zo noem ik dat even, dan vindt er meer vetverbranding plaats. Er vinden dan ook herstelprocessen plaats in het lichaam; gunstig voor je lichaam en je brein. Er zijn mensen die ook zeggen: 'ik merk dat ik scherper wordt'. 
    Als je al mager bent en je gaat zodanig intermittent fasting dat je af gaat vallen, dan is dat weer niet verstandig. Bij overgewicht of type 2 Diabetes bijvoorbeeld, dan heb je er juist baat bij om wat extra gewicht te verliezen. Ik denk dat het sowieso belangrijk is: als je intermittent fasting overweegt, bespreek dit eerst met een diëtist. Ga het niet zomaar proberen omdat het 'in' is. 

  • Hoi Jaap, bedankt voor je reactie. Eiwitten zijn inderdaad het meest belangrijk, ik probeer elke dag 200 gram binnen te krijgen. Ik overweeg intermittent fasting in mijn cutfase, ik weet nog niet in welke vorm. Momenteel eet ik van sochtends vroeg tot savonds laat dus dat is best een opgave. Groet Jarno

  • @ lees je mee? Slight smile

  • Welke vitamine D moet je dan nemen? D3?

  • Hi Jaap, dankjewel voor je antwoord. Wat grappig die verschillen tussen de grote steden Amsterdam en Zwolle. Ik woon zelf in Groningen (niet ver van het platteland) dus ik blijf vooralsnog trouw aan mijn ontbijtje ;) Overigens reis ik ook met de trein (en ga daar op de fiets naar toe), in de haast skip ik dan wel eens mijn ontbijt, maar dan kost het fietsen me zoveel meer energie. Hoe zit dat bij jou? 

  • Hoi Jaap, ik heb gelezen dat we vanwege onze ‘biologische klok’ juist beter in de ochtend kunnen beginnen met eten en in de middag beginnen met vasten (bijv. van 08.00 tot 16:00 eten). Dit zou er mee te maken hebben dat onder andere onze insulineafgifte stijgt in de ochtend en begint te dalen in de middag. Hoe zit dit? Geeft het verschillende effecten in het lichaam? 

  • Hoi Jaap, wat kun je doen wanneer je je 's ochtends wat 'flauw' voelt omdat je het ontbijt overslaat?

  • Hoi Jaap, hoe gezond is intermittent fasting nou eigenlijk? 
    Ik begrijp dat als je wil afvallen je misschien snel resultaat kan boeken op deze manier.
    Maar stel je hebt een gezond gewicht en geen intenties om verder af te vallen en of gespierder te worden. Is intermittent fasting dan een aan te raden levenstijl voor de lange termijn? 


  • heb je tips om onze immuniteit een boost te geven in deze corona-tijd?" 

    Dankjewel voor de vraag. Wat niet helpt; denk niet dat je geen corona krijgt, als je geen supplementen gebruikt. Wat niet helpt: chronische stress, roken, veel ongezond eten, weinig slaap. Dit zijn allemaal dingen die je immuunsysteem ondermijnen. Als je fit bent, je eet verstand, je beweegt voldoende, je ontspant op een goede manier; dan is de kans groter dan je minder last hebt van de ziekte. Of je er erg ziek van wordt en hoelang, heeft wel degelijk te maken met hoe je in je vel zit. Als je echt vitaminetekort hebt; let hierop. Veel mensen hebben een lage vitamine D. Dit helpt niet mee. Vanaf 50 jaar, mensen met een donkere huid of als je weinig zonlicht krijgt: mijn advies is om de standaard inname vitamine D te slikken (10 a 20 microgram per dag, afhankelijk van de leeftijd). Zeker nu.