Stel je vraag

Let op, je bent niet ingelogd. Je kunt pas een vraag stellen wanneer je bent ingelogdBen je nog geen lid van Doejemee? Meld je dan eerst aan.

Inloggen

Restjesrubriek

| 15 reacties

Tijdens deze challenge hebben we drie gepassioneerde lokale koks weten te strikken die jou gaan helpen voedselverspilling tegen te gaan. Dit werkt als volgt: Jij hebt gedurende de challenge elke dag tot 11.00 uur de tijd om te kijken wat er aan restjes en/of andere producten die je graag wilt gebruiken in je koelkast of voorraadkast liggen. Deze plaats je in een reactie in dit topic. Vervolgens gaat één van de koks voor jou bedenken wat je met deze producten kan maken. Dit doen zij vóór 15.00 uur, zodat je eventueel nog naar de supermarkt kan en genoeg tijd hebt om het gerecht te maken! Dus duik in je koelkast en laat ze hieronder weten wat op moet. Want voedsel verspillen, dat moet je niet willen!

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

15 reacties

  • Dat klinkt heerlijk! Ik ga het proberen te maken! Bedankt voor de suggestie!

  • Hoi Ginoadriano,

    Toen ik je ingrediënten zag dacht ik gelijk aan kebab!

    Je kan het gehakt eventueel mengen een half ei(gezien de hoeveelheid gehakt)en paneermeel. Nu heb ik niet gelezen dat je dit in huis hebt, maar dit maakt het wel extra lekker.

    INGREDIENTEN KEBAB

    150 gram gehakt half om half

     1 ui snipperen 

    1/2 tl paprika poeder

    1/2 tl knoflookpoeder

     1/2 tl gemalen komijn

     1/4 tl kaneel 

    1/4 tl cayennepeper

    1/2 Gemberpoeder 

    Snufje zout

    1/4 tl gedroogde koriander of vers en allemaal mengen met elkaar en even uurtje in de koelkast zetten.

    Hierna kun je hier een flinke spies mee maken en dan vervolgens grillen/bakken/bbqen tot deze gaar is in cq 5 minuten

    INGREDIENTEN TZATZIKI 

    1/2 Komkommer

    6 Eetlepels Griekse Yoghurt 

    1 Teen knoflook geperst

    1/2 Citroen (Sap)

    1 EL Olijfolie

    1 Tl dille 

    Snuf peper en zout

    Komkommer fijn raspen en de rasp in een schone theedoek leggen.

    Vouw de theedoek op zodat de komkommer als een bolletje ligt en knijp nu al het vocht er uit. Als als het vocht uit de komkommer is dke je het in een kom en meng je nu alle ingrediënten met elkaar.

    INGREDIËNTEN AARDAPPEL

    Snij de aardappelen in grove partjes en kook ze.

    Giet ze af en laat ze afkoelen

    Vervolgens bak je ze goudbruin en krokant en kruid je het met paprikapoeder knoflookpoeder en zout. 

    Alles met elkaar vormt een lekkere maaltijd!

  • Hi, ik heb in mijn koelkast een restje van 150 gram half om half gehakt, cheddar-kaas (van die plakjes),brie, een vol bakje verse tijm van de AH, een restje griekse yoghurt, 2 citroenen en een halve komkommer
    In de voorraadkast heb ik nog knoflook, ui, rode ui, sjalotten, laurierblad, gedroogde tijm en nog veel meer specerijen, bloem, gist, bakpoeder, baksoda, basmati-rijst, tagliatelle, farfalle, penne, aardappel, honing, mosterd, azijn en extra vierge olijfolie. 
    Tips en./of suggesties zijn meer dan welkom!

  • Hi  het resultaat mocht er zijn! 

    salade was veldsla en tomaten en ook die combinatie was erg lekker.

  • Hmmmmmm thx Bas. Ik ga dit gauw maken en upload dan even een foto !

  • Voor mij geen restjes dit keer, maar deze ga ik wel onthouden! Klikt heerlijk!

  • Hoi Laudri,

    Met de ingrediënten die jij voor handen hebt zat ik te denken aan een risotto met courgette en champignons en pesto, en een lekkere frisse simpele salade met tomaat, komkommer en radijsjes.

    Hierbij geef ik je een recept een en handleiding:

    Dit recept is voor ca. 2 personen

    Voor de risotto:

    150 gram risotto rijst

    50 gr parmezaanse kaas 

    75 ml witte wijn ( Hoe lekkerder de wijn des te lekkerder de risotto)

    500 ml water

    1 kippenbouillon blokje

    klont roomboter

    1 grote witte ui

    1 bleekselderij stengel

    scheut olijfolie

    courgette

    champignons 

    pesto

    Voor de salade:

    1 tomaat

    halve komkommer

    handvol radijsjes

    4 el olijfolie

    1 el citroen sap/ limoen sap (witte wijn azijn)

    1 tl mosterd

    1 tl honing

    Bereidingswijze:

    1.Los het bouillonblokje op in een pan met 500 ml heet water en houd dit warm.

    2.Snij je courgette in blokjes en je champignons in plakjes of partjes. Snipper vervolgens het uitje en snij de selderij stengel fijn.

    3. Fruit de ui en selderij in een pan met een beetje olie.

    4. Voeg de risottorijst toe en bak een paar minuten mee. Blus af met de wijn en laat de risottorijst deze opnemen. Zodra dit gebeurt is voeg je een soeplepel warme bouillon toe. Laat dit ook opnemen en roer af en toe door. Herhaal dit nog een paar keer tot de risotto ca. 25 minuten in totaal zachtjes heeft gekookt

    5.  Bak vervolgens de courgette en champignons in een pan met een beetje olie ca. 5 minuten op middelhoog vuur.

    6. Proef of de risotto beetgaar is, hij mag nog een kleine stevige bite hebben van binnen. Roer dan een klontje boter en rasp de parmezaanse kaas en een grove eetlepel pesto erdoor zodat de risotto lekker smeuïg wordt, en voeg vervolgens de gebakken courgette en champignons toe. Voeg eventueel nog een extra snufje peper of zout toe voor de smaak, maar let op dat de kaas ook al zoutig van smaak is

    7. Laat het geheel nog even 5 minuten rusten in de pan met een deksel erop precies genoeg tijd om even een snelle gezonde salade er bij te maken.

    Voor de salade:

    1. snijd de tomaat en komkommer in blokjes en de radijsjes in fijne plakjes en snij de ijsberg sla fijn. Doe dit vervolgens in een grote sla kom.

    2. Roer de citroen/limoensap, mosterd, honing, extra vierge olijfolie, wat peper en eventueel zout goed door elkaar en meng deze door de salade.

     

    Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Succes met koken en laat ons meer even weten of het gelukt is!

    Groetjes Bas.

     

  • Hi ! Ik heb in mijn koelkast: half zakje sla (ijsberg), champignons en een gele courgette. Er ligt ook nog een stuk parmezaan en ik heb volop pesto. Oh en een limoen ? Maar die snijd ik gerust voor in de Spa rood :) 

  • Wauw dit klinkt lekker!! Heel erg bedankt, komt goed van pas! 

  • Hey Ilse! 

    Je zou hier een lekkere groentegratin van kunnen maken. 

    - Paprika

    - Courgette

    - Ui

    - Knoflook

    - Geraspte kaas

    - Krieltjes

    - 1 ei

    - 100ml crème fraiche

    - Provençaalse kruiden of iets waar daar op lijkt 

    - Eventueel broccoli erbij 

    Verwarm de oven op 200 graden

    Snijd de groenten en bak deze even kort. Voeg zout en paper naar smaak toe. Voor het geval je de broccoli er bij doet kook je die even kort. Vervolgens doe je alle groenten in een ovenschaal. 

    Klop het ei los en voeg je crème fraiche, peper/zout en de kruiden toe. Meng dit tot een mooi glad mengsel. Giet dit over de groenten en besprenkel met de geraspte kaas. 

    Doe dit vervolgens in de oven voor ongeveer 20 minuten totdat ie mooi gaar en goudbruin is. 

    Bak dan de krieltjes en serveer die samen met de groentegratin. 

    Eet smakelijk!